Linkuri accesibilitate

„Vrem ca părinții noștri să trăiască într-o țară liberă și democrată”


Interviu cu Ion Stamati (Irlanda)

Ministerul de externe anunțã cã la 29 iulie sectiile de votare de la misiunile diplomatice moldovenesti din strãinãtate vor fi deschise între orele sapte dimineața - nouã seara (ora localã). Ion Stamati, care munceste de cativa ani in Irlanda, spune ca autoritatile statului, totusi, nu acordã cetãțenilor din strãinãtate condițiile de a putea vota.

Ion Stamati: Noi, cei care ne aflam la munca in Irlanda avem o mare problema. Noi nu putem participa la alegeri in aceasta tara, pentru ca Moldova nu are reprezentanta diplomatica. In pofida acestui fapt, vom face tot ce e cu putinta sa ne deplasam la Londra. Avem de parcurs o distanta de peste 700 km. Dar vom merge sa votam pentru ca ne pasa de soarta Moldovei, vrem ca parintii nostri sa traiasca intr-o tara libera si democrata.

Europa Libera: Si cum o sa va organizati pentru a ajunge in capitala Marii Britanii? Din moment ce aveti de mers o distanta atat de mare ar fi mai rezonabil sa arendati un mijloc de transport, in asa fel incat efortul financiar sa fie cat mai mic. Banuiesc, ca sunt mai multi moldoveni, dornici sa participle la vot.

Ion Stamati: Noi am incercat sa organizam un autocar. Dar e foarte problematic. Si asta pentru ca mai toti moldovenii aflati la munca in Irlanda, cu sedere legala au doar viza Irlandei. Ca sa poata ajunge la Londra au nevoie de viza Marii Britanii. Pentu a obtine viza britanica trebuie sa invoci un motiv. Dar atunci cand i-am solicitat Nataliei Solcan, ambasadoarei Moldovei la Londra, care prin cumul e si in Irlanda, sa ne sustina in perfectarea vizei ne-a raspuns franc. Exact asa cum explica si guvernarea comunista pe parcursul celor opt ani – “Noi vom incerca sa facem ceva, dar nu ne sta in puterile noastre”. Dar, oare, in ale cui puteri mai raman acest lucru daca nici macar ambasada nu se poate implica.

Noi cand am cerut viza aici la Dublin pentru Regatul Unit ne-au spus ca pentru a solicita o viza colectiva este nevoie de un demers de la ministerul de externe de la Chisinau. Daca ar fi fost acel demers lucrurile erau mult mai simple. Diplomatia moldoveana n-a intreprins nimic. Dar oricum vom merge la vot. In primul rand, cei care detin pasaport romanesc. Dar sunt si dintre cei care vor risca. Spre exemplu, asa cum a procedat nevasta-mea la 5 aprilie. Ea avea nevoie de viza, dar am avut sufficient curaj sa riscam si sa mergem fara viza, stiind prea bine ca politia de frontiera irlandeza e foarte stricta. Am explicat celor de la hotare precum ca mergem doar pentru cateva ore in Anglia, votam si revenim in Irlanda. Mi-am dat cuvantul de cinste si m-au crezut. Pentru ca le-am explicat ce guvernare avem in Republica Moldova.

Europa Libera: Anevoioasa este aceasta cale pe care ar trebui sa o parcurgeti miercuri, intr-o zi lucratoare, pentru a putea sa ajungeti de la Dublin la Londra pentru a va putea exercita dreptul la vot. Insistati sa ajungeti la sectia de votare pentru a alege ce? Pentru ce va veti da votul?

Ion Stamati: Pentru libertate in Republica Moldova, pentru o tara democrata. Pentru a vota impotriva regimului comunist, antiuman.

Europa Libera: Dar cum intelegeti voi democratia?

Ion Stamati: Asta inseamna a trai asa cum se traieste in Uniunea Europeana, a trai intr-o tara libera, unde drepturile cetateanului sunt mai presus decat interesele partidului de la guvernare.

Europa Libera: Domnule Stamati, imi spuneati ca pentru moldovenii aflati la munca in strainatate este mult mai usor sa faca alegerea decat pentru cei ramasi acasa. V-a probozit cumva mama, tata sau, din contra, ati incercat dumneavoastra sa le influentati decizia. Ce argument le aduceti celor ramasi in Moldova ca trebuie ca trebuie sa participe la aceste alegeri parlamentare?

Ion Stamati: Mai intai ii intrebam de ce nu ne au acasa. Si de ce ne intreaba ei ca nu-si pot vedea copii cate cinci-sase ani acasa. Mama, tata, chiar sa va placa traiul din tara?

Europa Libera: Va doriti o reintoarcere acasa?

Ion Stamati: Sigur ca da. Nu-i nimic mai scump decat dorul de casa parinteasca. “Fie painea cat de rea, tot mai buna ii in tara mea”, vorba proverbului.

Europa Libera: Sinteti informati suficient despre mersul campaniei electorale?

Ion Stamati: Noi, cei aflati in Europa, cred ca suntem mult mai bine informati decat cei ramasi acasa. Avem acces la mai multe surse de informare, cei de acasa aud preponderent minciunile de la Moldova1 si Radioul National. Si ce mai minciuni lanseaza comunistii doar pentr a se mentine la putere. Si se fac a nu observa randurile celor care vor sa paraseasca tara. Multi dintre tineri fac facultatea si pleaca in strainatate pentru a lucra in constructii. Dau cate 6-7 mii de Euro ca sa ajunga in Irlanda, Spania, Portugalia. Vai de capul lor, numai ei stiu cum ajung. Pentru ca ramanand in Moldova nu pot sa-si intretina existenta cu un salariu de 1500 de lei. Numai chiria l-ar costa cam 100 de Euro. Dar in schimb, guvernarea spune ca totul e OK si ca avem realizari extraordinare.

Europa Libera: Si o intrebare traditionala, devenita deja banala, ce sperante puneti in aceste alegeri de miercuri, doar o zi ne mai desparte de acest scrutin?

Ion Stamati: Paharul rabdarii s-a umplut. Noi vrem sa obtinem dreptul la circulatie. Sa putem circula liber in Uniunea Europeana. Sa avem posiblitate sa ne vedem parintii atunci cand ne-o dorim. Dar si sa revenim in Occident atunci cand vrem. Ar fi bine ca fiecare dintre moldoveni sa-si dea seama cat de important este sa mearga la vot. In primul rand, este si o datorie cetateneasca. Noi vom merge la o distanta de 700 km sa votam, iar cineva va merge sa faca frigarui in acea zi?!
XS
SM
MD
LG