Linkuri accesibilitate

Obiectivul nostru este să folosim banii la reabilitarea drumurilor, canalizare, gazificare


Mariana Durleșteanu

Un interviu cu Mariana Durleșteanu

Săptămîna trecută, Guvernul a împuternicit-o pe Mariana Durlesteanu, ministru al finantelor, sa initieze negocieri cu Federatia Rusa privind acordarea primei transe in valoare de 150 milioane de dolari din creditul de jumătate de miliard promis de Moscova Chisinaului. Conditia impusa la creditare este ca Moldova sa-si onoreze angajamentele privind plata dobanzilor si rambursarea datoriei pentru creditele acordate anterior de Federatia Rusa. Creditul total urmeaza sa fie rambursat in 15 ani, in rate egale trimestriale, in fiecare an. Ultima rata este fixata pentru 15 mai 2024. Liliana Barbăroşie a întrebat-o pe Mariana Durleşteanu la ce etapă anume sunt negocierile cu Federaţia Rusă.

Mariana Durlesteanu: Concretizam cu Federatia Rusa care banca exista conditii mai avantajoase privind imprumutul ce ni se ofera si mergem inainte.

Liliana Barbarosie: Au fost informatii ca va veni in materiale de constructie.

Mariana Durlesteanu: Nu. Imprumutul de 150 de milioane de dolari, prima transa, este oferit R. Moldova, iar obiectivul nostru este ca acesti bani sa fie folositi preponderent la reabilitarea drumurilor, canalizare si gazificare.

Liliana Barbarosie: Pina cand ar putea veni acesti bani?

Mariana Durlesteanu: Noi sintem gata sa semnam acest imprumut, dar evident ca Federatia Rusa nu va face nici o deborsare pina cand nu va noua conducere, pina cand nu vor fi toate structurile in lucru. Noi credem ca acest lucru se va intimpla prin septembrie. A fost nu ultima runda de negocieri, dar penultima. Noi speram ca deja sa-l definitivam. Pozitia noastra a fost 15 ani, cu o perioada de gratie de 5 ani. Conditiile Rusiei au fost initial 10 ani si 2 ani perioada de gratie si sintem in finalizare cu rata dobinzii care evident acum oferta care s-a facut e o rata comerciala. Este rata LIBOR pentru 3 luni a dolarului american si plus o marja care noi o negociem. Rata aceasta LIBOR pentru trei luni este 0,65 la suta trimestrial pentru dolar. Acesta se considera un credit cu rata dobinzii cel mai mic comparativ cu datoria pe care am restituit-o prin clubul de la Paris, pentru ca acolo sunt 7 procente anuale.
XS
SM
MD
LG