Linkuri accesibilitate

Presa maghiară din România despre conflictul din Sâncrăieni, judeţul Harghita

După o serie de incidente şi incendieri, administraţia locală din comuna harghiteană Sâncrăieni şi-a propus să calmeze spiritele, semnând un pact cu romii din localitate. Un pact greu respectabil de ambele părţi. În semn de protest, organizaţia Romani Criss protestează în faţa sediului UDMR din Bucureşti, propunând 11 porunci pentru maghiari. La sediul UDMR, manifestanţii au fost primiţi de liderul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, udemeristul Markó Attila, care le-a explicat că nu ar trebui să protesteze tocmai la sediul UDMR, întrucât maghiarii şi romii se află de aceeaşi parte a baricadei – relatează Új Magyar Szó. Tot Új Magyar Szó publică un editorial pe acest subiect, în care se arată: comunitatea maghiară este într-atât de preocupată pe propriile-i probleme, încât, pare-se, rămâne insensibilă la problemele romilor. UDMR ar trebui să formuleze o poziţie mult mai clară în privinţa conflictelor dintre romi şi maghiari. Mai pe şleau, zice editorialistul, dacă maghiarii aşteaptă respect şi înţelegere din partea majorităţii, ar trebui să manifeste acelaşi respect faţă de cei minoritari în zonele populate de maghiari.

O altă părere, formulată de comentatorul cotidianului Népújság: acţiunile spectaculoase, dar fără fond, iniţiate de organizaţiile romilor nu ajută în nici un fel aplanarea conflictelor. Acestea nu-s altceva decât reclame ieftine pentru organizaţiile cu pricina. Tot Népújság îl citează pe candidatul la preşedinţie al UDMR, Kelemen Hunor, care formuleză şi el o părere. Şi anume: conflictele izbucnite în Harghita trebuie considerate conflicte sociale. „Noi cu considerăm incidentele drept conflicte între romi şi maghiari” – zice Kelemen Hunor. În opinia sa, tensiunile au la origine exclusiv probleme de ordin social.

Dintr-un comentariu publicat pe portalul manna.ro: „Că Secuimea e frumoasă, că miroase a brad, că ne unge pe suflet, asta ni se tot spune de ani de zile. Acum a reieşit însă că Secuimea e întunecată, e înverşunată, e săracă, descumpănită şi, da, este şi nedreaptă. Iar ruşinea nu este a instituţiilor incapabile să rezolve problemele romilor, ruşinea este a localinicilor, a celor care tac mâlc. Instituţiile şi autorităţile sunt doar incompetente. Localnicii sunt complici ai criminalilor. Cine să spele ruşinea lor ?”

Pe un ton total diferit, editorialistul cotidianului Hargita Népe: „activiştii romi, bine hrăniţi din bani europeni, caută acum ţapi ispăşitori. În opinia lor, de vină sunt secuii intoleranţi”. În opinia editorialistului însă, de vină sunt infractorii romi, din cauza cărora întreaga comunitate a romilor a ajuns detestată. În opinia editorialistului, există şi soluţii: stat puternic, legi stricte şi poliţişti care-şi fac treaba.

Din Krónika aflăm: organizaţia Romani Criss pregăteşte noi acţiuni de protest. Deocamdată, s-a depus o cerere de autorizare a manifestaţiei în localitatea unde au izbucnit incidentele. Primarul comunei nu s-a pronunţat încă. El consideră că astfel de acţiuni sunt inoportune. În opinia sa, convieţuirea paşnică se realizează prin alte căi. Căi pe care nu le-a specificat.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG