Linkuri accesibilitate

„Intr-o țară democratică noi supraviețuim sub o dictatura”

Republica Moldova face parte din categoria tarilor cu democratie defectuoasa, potrivit „Indicatorului democratiei al „The Economist”.
„The Economist” plaseaza Republica Moldova pe locul 62 din 167 tari ale lumii, dupa nivelul de avansare a democratiei. Problemele democratiei in Moldova se axeaza pe functionarea guvernarii, culturii politice si participarii politice a populatiei. Cum intelege moldoveanul ce e aceea democratie ?

Dictatura s-a dovedit a nu fi o solutie, ba dimpotriva. Si asta chiar daca democratia este cea mai proasta forma de guvernamant, cu exceptia tuturor celorlalte care au fost incercate periodic, dupa cum spunea Churchill. Se pare ca asta o stiu si moldovenii.

Deşi au trecut câteva luni de la protestele poste-electorale, il frământă şi până azi întrebarea: de ce a fost bătut atunci? De ce l-au ţinut ore în şir cu mâinile în sus, nemişcat, în aşteptarea interogatoriului? De ce l-au bătut la interogatoriu, forţându-l să semneze hârtii despre care nu ştia nimic. Cahuleanul Victor Aramă, victimă a maltratărilor din 7 aprilie a depus un dosar la procuratură. Insista ca adevărul despre cei care au comis atrocităţi să iasă la suprafaţă. I-am propus sa discutam despre democratie dupa ce revenise de la Bruxelles, fiind participant la dezbaterea privind situaţia politică din Moldova.

Parlamentul este institutia in care se realizeaza consensul, in care se duc diferitele forme de organizare a intereselor, care negociaza ceva care este acceptabil pentru toti. Asta e modalitatea in care democratia realizeaza pana la urma „binele comun”.
Dorin Dușceac


Dorin Dusceac e un tanar care, la Paris, si-a facut studiile in domeniul ingineriei, si-a facut si teza de doctorand in electrochimie si acum lucreaza in domeniul fizicii nucleare. L-am intrebat si pe el ce este democratia?


Am auzit voci care spun ca democratia in R. Moldova a fost luata ostatica de anumite forte politice. O fi asa sau nu o sa aflam de la cunoscutul interpret Stefan Petrache, care mai este si om de afaceri. Cum inteleg moldovenii democratia?
Ștefan Petrache
XS
SM
MD
LG