Linkuri accesibilitate

Machedon, Alexandru - Macedonia - o macedonie


Macedonia este o tara care s-a nascut printr-un accident. Accidentul a fost, desigur, destramarea Iugoslaviei, care a dus la proclamarea independentei tarii, in 1991, iar Macedonia a avut de la bun inceput un statut ambiguu. Macedonia si conducerea ei de atunci nu cautau independenta. Primul presedinte Kiro Gligoro, nu se vedea absolut deloc in campion al independentei, intr-atat tara parea artificiala si greu de administrat. Independenta a fost de fapt fortata de razboaiele care incepusera deja in Croatia si in Bosnia.

Macedonia are doua milioane de locuitori, dintre care intre o treime si un sfert sint albanezi. Este in acelasi timp singura tara in care romii (tiganii) si aromanii si-au vazut limba recunoscuta ca limba oficiala.

Inca din momentul in care a devenit independenta, Macedonia a avut serioase probleme cu vecina sa Grecia, care nu a acceptat numele tarii si care din acest motiv a blocat orice apropiere a Macedoniei de Uniunea Europeana sau de NATO. Grecia considera ca are monopolul asupra denumirii „Macedonia” si a pus, ca o conditiei a ridicarii acestui embargo, schimbarea numelui tarii. Nici una din propunerile Greciei nu a fost insa gasita acceptabila de catre guvernele succesive de la Skopje, nici Fosta Republica Iugoslava Macedonia, nici Republica de la Skopje, si nici Republica de pe Vardar, de la numele fluviului care trece prin Skopje.

Macedonia a trecut deja printr-un scurt razboi civil intre minoritatea albaneza si majoritatea slava. In momentul de fata ea ramane candidata atat la Uniunea Europeana cat si la NATO, care insa evita sa faca presiuni asupra Greciei pentru a o obliga sa-si ridice embargoul impus acestei tari... care, de altfel, ramane singura tara in care limba aromana este recunoscuta oficial. In sfarsit, sa mai spunem ca Macedonia este o tara atat de bizara si atat de amestecata etnic si cultural, incat ea nu numai ca este un simbol al Balcanilor in general, dar a intrat si in vocabularul universal. Astfel, in franceza, o salata de fructe, sau de legume, in care se amesteca orice, se numeste o... „macedonie”.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG