Linkuri accesibilitate

"O alternativă viabilă la extreme"


Marian Lupu într-un interviu acordat publicaţiei 22

Proaspatul lider al democratilor moldoveni, Marian Lupu acorda un interviu saptamanalului romanesc 22. Armand Gosu il intreaba despre motivele parasirii Partidului Comunistilor, iar fostul presedinte al Parlamentului reia declaratii facute deja si in alte interviuri din presa romaneasca: a intrat in Partidul Comunistilor pacalit de intentiile de reformare din interior ale formatiunii, asa cum erau ele formulate de Vladimir Voronin in 2005. Ulterior, a descoperit autoritarismul ca unica metoda de conducere a PCRM si a hotarat sa se retraga. Prin revigorarea Partidului Democrat, Marian Lupu considera ca a oferit electoratului o alternativa viabila la extreme. Citam: „Constituind acest centru, noi reprezentăm o soluţie corectă pentru electoratul care nu are nimic cu extremele, dar care până acum a practicat un vot cu extremele sau nu a votat, în genere, din lipsă de opţiuni”.

In opinia politicianului moldovean, optiunea pentru partidele de dreapta din opozitie reprezinta una din extreme. El explica indirect de ce este atacat inclusiv din directia partidelor de opozitie: „Nu ne-am isterizat în bătălia politică din actuala campanie electorală, am rămas calmi şi orientaţi spre lucruri mai importante decât căutarea vinovaţilor. Credem că în campanie şi în activitatea noastră ulterioară trebuie să ne concentrăm eforturile asupra problemelor stringente ale societăţii şi nu asupra unor momente extrem de dramatice, dar soluţia cărora nu o constituie dezbaterile spectaculoase la TV. Probabil, acest mesaj de pace îi irită pe oponenţii noştri cel mai mult”.

In Interviul din revista 22, Marian Lupu declara ritos ca Partidul Democrat nu va vota un presedinte comunist si nu va sustine candidatura lui Vladimir Voronin la vreuna dintre functiile in stat. Daca va ajunge la putere, va debloca relatiile cu Romania prin eliminarea vizelor pentru cetatenii romani si prin reluarea legaturilor diplomatice firesti. In acelasi timp, vorbeste insa despre recunoasterea vinovatiei fiecareia dintre parti pentru deterioarea relatiei bilaterale, ca o conditie pentru „actiuni care vizează viitorul european al statelor noastre, fără răsturnări spectaculoase în relaţii, fără declaraţii sau pretenţii nefondate”.
XS
SM
MD
LG