Linkuri accesibilitate

OSCE dezamăgită de alegerile prezidențiale din Kirghistan


Consiglio Di Nino, coordonatorul special al misiunii OSCE al Bișkek
Consiglio Di Nino, coordonatorul special al misiunii OSCE al Bișkek

La peste jumătate din secţiile de votare felul cum s-au numărat voturile a fost inacceptabil

În Kirghistan, alegerile prezidenţiale de joi au fost câştigate cu mare majoritate de preşedintele în exerciţiu Kurmanbek Bakiyev. Dar scrutinul a fost criticat aspru de observatorii străini, ca şi de opoziţia locală, care susţine că realegerea lui Bakiyev a fost rezultatul unor fraude masive.

Alegerile prezidenţiale din Kirghistan au fost calificate de OSCE drept „o dezamăgire”. Observatorii internaţionali au constatat numeroase încălcări ale legislaţiei electorale. De pildă, OSCE a atras atenţia că la peste jumătate din secţiile de votare felul cum s-au numărat voturile a fost „inacceptabil”.

Rezultatul oficial este o victorie zdrobitoare pentru preşedintele în exerciţiu Kurmanbek Bakiyev. Şeful comisiei electorale centrale a anunţat că a obţinut aproape 90 la sută din voturi, iar al doilea candidat, Almazbek Atambaiev, numai puţin peste şase la sută. Atambaiev s-a şi retras de altfel din cursă, în plină zi de alegeri, ca să protesteze faţă de ceea ce a numit fraudarea scrutinului şi presiunile asupra echipei sale electorale. Tot ieri, Atambaiev a sugerat că nu va înceta să conteste rezultatul.

Vorbind la Bişkek, candidatul învins a spus că va cere cetăţenilor să participe la demonstraţii, dacă va fi nevoie. Atambaiev a mai spus că dacă alegerile atât de incorecte vor fi recunoscute de Comisia Electorală Centrală – ceea ce deja s-a întâmplat - protestele vor fi mai mari şi mai dese.
Agenţiile de presă notează că verdictul dat de OSCE în privinţa alegerilor khirghize este cel mai dur formulat în ultimii ani în spaţiul post-sovietic.
De asemenea, corespondenţii occidentali scriu că Kirghistanul este o ţară de importanţă strategică în regiunea Asiei Centrale, întrucât are pe teritoriul ei instalaţii militare americane şi ruseşti, deopotrivă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG