Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă


Pînă pe 31 august, cînd se încheie sezonul de transferări, toată lumea cumpără şi vinde dar un pic altfel decît în sezoanele trecute. Diferenţa a fost impusă de scumpirea creditului. Administrarea banilor a devenit mai importantă decît achiziţia de jucători. Înainte de orice, cluburile se feresc de faliment şi asta le face mult mai prudente. Jucătorii sau, mai bine zis, agenţii lor sînt, dintr-o dată, foarte atenţi la sumele de contract şi au cereri extrem de precise. Există, bineînţeles, o excepţie: Real Madrid, singurul club din lume care continuă să creadă şi să demonstreze că poate trăi deasupra constrîngerilor economice. În rest, totul e un calcul.

Cel mai evident exemplu a fost furnizat de Sven Goran Eriksson, fost selecţioner al Angliei, fost selecţioner al Mexicului şi nou antrenor principal la Notts County. Decizia lui Eriksson a produs un şoc: fostul antrenor de cluburi mari şi naţionale ilustre a semnat un contract cu un club din Liga a IV-a engleză. Cîteva detalii explică în parte decizia aparent stranie a lui Eriksson. În prmul rînd, Notts County nu mai e un club sărac, deşi joacă în subsolul fotbalului englez. Notts County a fost cumpărat de un consorţiu financiar arab care are bani mulţi şi planuri mari. În consecinţă, Eriksson va primi 3 milioane de euro pe an, vreme de cel puţin cinci ani - condiţii de lucru de neimaginat în Liga a IV-a. În al doilea rînd, Notts County nu e un club oarecare. Notts County, fondat în 1862, e oficial, cel mai vechi club din lume şi asta explică de ce anume a fost un consorţiu arab interesat de asemenea investiţie. Planul de lucru al investitorului e o campanie de 10 ani care vizează revenirea în Premiership, primul nivel divizionar al fotbalului englez.

Aceaşi grijă pentru bani la Samuel Eto'o, vîrful sau viitorul fost vîrf al Barcelonei. Eto'o a cerut o revizuire de contract cu plăţi retroactive şi a reuşit, ,în acest fel, să aterizeze pe lista de vînzări. E posibil ca Eto'o să fi forţat mişcarea, tocmai pentru a grăbi un transfer. Inter Milano aşteaptă cu o ofertă enormă şi transferul e din ce în ce mai probabil. Oricum, Barcelona lucrează separat la racolarea lui Ibrahimovici de la Inter şi nu mai pare să ţină la prezenţa lui Eto'o.

A doua fază a proiectului de achiziţii ale Barcelonei e atragerea lui Javier Mascherano, mijlocaşul defenisv al lui Liveprool. Mascherano trece prin sindromul de inadaptare tipic pentru mulţi fotbalişti străini ai campionatului englez. Banii englezi sînt în regulă dar vremea, bucătăria, viaţa socială şi prevederile legale foarte stricte sînt greu de suportat. Planurile de plecare ale lui Mascherano vin în momentul în care Xabi Alonso, un alt om esenţial în linia de mijloc a lui Liverpool, e ca şi transferat la Real Madrid. În consecinţă, Liverpool, care n-a făcut nici un transfer notabil, risă să înceapă noul sezon cu un dezechilibru masiv în centrul ec hipei. Anglia, unde criza financiară a lovit cel mai puternic a ieşit din circuit ul principal de transferări. Manchester United a anunţat, dealtfel, deschis, că nu va risipi pe mercenari banii încasaţi din vînzarea lui Cristiano Ronaldo. Sănătatea finaciară a clubului e mult mai importantă.
XS
SM
MD
LG