Linkuri accesibilitate

Retragerea trupelor române din Irak


Atentat cu bombă la Husseiniyah
Atentat cu bombă la Husseiniyah
In ultimii sase ani Romania a participat cu aproape 7000 de militari la operatiile din Irak, iar presedintele Traian Basescu se mindreste ca este prima misiune indeplinita de armata romana in afara teritoriului national, in ultimii 60 de ani. Participarea la misiunea de pacificare a Irakului a inceput in 2003, imediat dupa primirea Romaniei in NATO, Romania demonstrindu-si astfel direct atasamentul fata de valorile euro-atlantice.

Intentia de aderare la misiunea din Irak a fost insa anuntata inca inainte de aderarea tarii la Alianta Nord Atlantica. Presedintele Traian Basescu a declarat ca prin prezenta lor in Irak, militarii romani “au consolidat politica externa a statului roman” si au crescut credibilitatea Romaniei pe plan international prin “transformarea vorbelor in fapte". Razboiul din Irak a impartit initial vechiul continent in doua tabere: pro-americanii, care militau pentru interventia internationala in Irak, categorie in care s-a incadrat Romania si anti-americanii, neiterventionisti. Fostul presedinte francez, Jack Chirac a acuzat atunci statele din europa de est de tradare si a delimitat continentul in “vechea Europa” si “noua Europa”. Linia pro-americana a fost ulterior intarita de presedintele roman care in 2005 a declarat ca mizeaza pe axa Bucuresti-Londra-Washington, adica pe linia dura a interventionistilor.

In opozitie cu Traian Basescu s-au plasat liberalii care in 2006, cind se aflau la guvernare, au fortat retragerea Romaniei din Irak. Politica externa si de aparare este insa gestionata in Romania de seful statului, asa incit tara si-a dus misiunea pina la capat. Per total revenirea militarilor si tehnicienilor romani din Irak va costa aproape 2 milioane de euro, bani care vor fi acoperiti de sumele ramase in buget dupa rectificarea din aprilie. 2 militari au fost ucisi in cei sase ani, iar 14 au fost raniti. In afara salariului ofiterii primeau 90 de euro diurna, in vreme ce tehnicienii si soldatii 70.

Nu toti soldatii romani se vor intoarce insa acasa, multi dintre ei prefera sa se angajeze la Bagdad ca agenti de securitate, in schimbul unor salarii de 3.500 de dolari (circa 7.900 lei sau 2.250 euro). Reprezentatni ai firmelor de recrutare au declarat deja ca "mai mult de jumatate dintre cei care vor sa lucreze ca agenti de paza in Irak sunt fosti jandarmi sau sergenti cu experienta care au facut parte din trupele romanesti din Irak si Afganistan". De altfel o buna parte a celor care lucreaza in Irak coordoneaza actiunile garzilor locale de securitate si pazesc diferite institutii din capitala Irakului, cum ar fi Ministerul de Interne sau Ministerul Transporturilor.
XS
SM
MD
LG