Linkuri accesibilitate

Opoziţia liberală şi-a recîştigat respectul public pierdut după 4 aprilie 2005


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru: Chiar daca conditiile in care se desfasoara acest scrutin nu s-au schimbat, puterea comunista pastrand un control total asupra mediilor publice si utilizand din plin resursele administrative in lupta pentru mentinerea la guvernare, opozitia si-a recastigat statutul sau politic firesc si, implicit, respectul public.

Vasile Botnaru: Aici ar poate fi cazul sa precizam, pentru radioascultatorii nostri, cand ziceti Opozitie la ce forte politice va referiti?

Gheorghe Cojocaru: Inainte de toate, la cele trei partide politice parlamentare de orientare liberala, la Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra, care, dupa evenimentele din 5 si 7 Aprilie au refuzat orice pactizare cu actualul regim comunist, banuit de frauda electorala si de punerea in scena a actiunilor de devastare a sediilor Parlamentului si Presedintiei. Acestea sunt fortele care in confruntarea parlamentara cu Partidul Comunistilor au reabilitat notiunea de Opozitie in Republica Moldova, notiune care, dupa evenimentele din 4 Aprilie 2005, incepuse sa-si piarda sensul.

Vasile Botnaru: Partidul Democrat, in frunte cu noul lider, Marian Lupu, unde il clasificati?

Gheorghe Cojocaru: Partidul Democrat se numara printre fortele de opozitie, dar, data fiind orientarea sa social-democrata, deocamdata sta de unul singur pe scena politica. Ramas in afara Parlamentului dupa recentele alegeri parlamentare, Partidul Democrat nu a putut sa puna umarul la procesul de reabilitare publica a prestigiului Opozitiei. Acuma, in functie de rezultatele alegerilor de saptamana viitoare, Partidul Democrat, ca si alte formatiuni politice care vor trece pragul electoral, va avea sansa de a se afirma plenar pe scena publica.

Vasile Botnaru: Desi e prematur sa facem un bilant, as dori sa ne spuneti care este, in opinia dvs, rateul principal al Opozitiei liberale in aceasta campanie?

Gheorghe Cojocaru: Inapetenta unor lideri fata de imperativul unificarii fortelor de culoare liberala cu scopul de a fi mers sub un singur stindard la aceste alegeri.

Vasile Botnaru: Si, pentru a pastra un echilibru in dialogul nostru, care ar fi principala realizare a acestei Opozitii pe intreaga perioada a desfasurarii actualei campanii electorale?

Gheorghe Cojocaru: Faptul ca liderii celor trei partide liberale - al Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat si al Aliantei Moldova Noastra – nu ne-au mai anuntat ca data trecuta ca cineva dintre ei este ca si predestinat sa devina presedinte, ci au declarat la unison si cu responsabilitate ca sunt pregatiti sa preia guvernarea si sa schimbe situatia din Republica Moldova. Acest tip de mesaj vorbeste despre maturizarea Opozitiei si acesta este exact mesajul pe care societatea il asteapta.
XS
SM
MD
LG