Linkuri accesibilitate

Acces inegal al partidelor la resursele financiare prevăzute de la buget


Denaturarea competiţiei politice şi ignorarea principiilor statului de drept de către PCRM

În R.Moldova comportamentul electoral al partidelor politice este compromis de accesul inegal la resursele financiare, constată experţi de la IDIS Viitorul. Finanţarea de la bugetul de stat nu asigură şanse egale de participare a candidaţilor electorali iar scrutinul din primăvara 2009 confirmă că resursele financiare ale concurenţilor electorali au fost concentrate într-o mare măsură în mâinile câtorva grupuri de persoane, care se regăsesc de regulă pe primele poziţii ale listelor electorale. Sunt doar câteva dintre concluziile unui studiu privind finanţarea partidelor poltice, lansat la Chişinău.

Igor Munteanu
Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu este de părere că CEC-ul trebuie să faca uz de atribuţiile sale şi sa verifice sursele de finanţare ale partidelor politice. Folosirea cheltuielilor administrative, calculate dar neraportate creşte necesitatea pentru partidele de opoziţie să aibă mai multe contribuţii private. Cresc cheltuielile pentru campania electorală pentru că partidele de opoziţie încearcă să contracareze ceea ce în mod ilegal foloseşte partidul de guvernământ şi este un lucru care sare în ochi. De asemenea este important să vedem felul în care câţiva contribuitori importanţi, putem spune microoligarhi, acoperă coşul de necesitate a finanţării unei campanii, deşi partidul repsectiv se numeşte partid de masă.

Sergiu Lipceanu
Autorul studiului, Sergiu Lipceanu susţine că majoritatea partidelor politice au prezentat la CEC rapoarte financiare incomplete. Disciplinarea actorilor politici lasă de dorit deoarece nu s-au respectat termenele de prezentare a rapoartelor financiare. O parte din informaţii sunt puse pe site-ul oficial al CEC, insă o bună parte este inaccesibilă pentru publicul larg şi pentru cei interesaţi de modul în care activează din punct de vedere financiar partidele politice.

Sergiu Lipceanu conchide că formaţiunile politice nu sunt foarte încântate să deschidă cărţile atunci când e vorba de provenienţa banilor folosiţi în campanii. Este dificil să ştii de unde vin banii. Mai uşor să urmăreşti unde se duc banii. Cât ţine de venituri, într-adevăr există problema donatorilor ascunşi, de fapt, depistarea acestora. Atunci când vorbim de nedeclararea veniturilor, pentru aceleaşi cheltuieli de staff, de exemplu, problema nu este doar că cresc sumele, dar nu se ştie de unde vin banii.

Studiul „Evaluarea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale în R.Moldova” constată că folosirea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală de către Partidul Comuniştilor a avut drept rezultat „denaturarea competiţiei politce, ignorarea principiilor statului de drept şi ale democraţiei”.

Dar ce ştiu oamenii de pe stradă despre finanţarea partidelor politice?
"Dacă este un partid adevărat, trebuie să aibă fonduri şi să nu ia din buget, pentru că şi aşa suntem săraci".

"Ştiu că unele partide iau bani din exterior, altele din buget".

"Nu ştiu nimic din ce bani se finanţează. La mesager nu spun nimic despre finantarea partidelor".

Deşi structura cheltuielilor de campanie a variat în funcţie de concurent şi de suma cheltuită, majoritatea partidelor politice au pus accent pe două categorii de cheltuieli - pentru publicitatea electorală şi afişajul electoral.

Experţii IDIS „Viitorul” susţin că pentru a perfecţiona sistemul de finanţare a partidelor politice în R.Moldova, este necesară operarea unor modificări de esenţă în legislaţie. Atât Codul Electoral cât şi Legea privind partidele politice conţin reglementări ce obligă formaţiunile politice să fie transparente în raport cu activităţile de finanţare a campaniilor electorale.
XS
SM
MD
LG