Linkuri accesibilitate

O alianță de dreapta cred că ar fi salvarea Moldovei


Interviu cu primarul Petru Gandrabur de la Țiganca

Astazi este ultima zi în care alegătorii pot verifica şi solicita operarea de modificări în listele electorale, atât în regim on-line, cât şi la birourile secţiilor de votare. Autoritatile locale sustin ca cu cateva zile inainte de data scrutinului, lumea se arata tot mai interesata sa participe la votare. Dar, asa cum spune primarul din Tiganca, Cantemir, Petru Gandrabur, electoratul este împărțit pe principii foarte radicale.

Petru Gandrabur
: Unii alegatori si sînt speriaţi caci sînt chemaţi la poliţie. De exemplu, au fost oameni interogaţi pentru că au participat la o întrunire cu candidaţii PCRM-ului şi că ar fi pus nişte întrebări incomode, considerate nelalocul lor. Sincer să vă spun, este o frică; alegatorul nu se poate chiar exprima pentru cine ar putea vota..

Europa Liberă: Domnule primar, sesizaţi vreo divizare a societăţii? Este o confruntare şi la nivelul populaţiei intre cei de stînga şi cei de dreapta?

Petru Gandrabur: Da, doamnă. Asa este. Este regretabil faptul şi cred că sînt vinovate ambele tabere, in deosebi liderii ambelor tabere sint vinovaţi pentru divizarea electoratului şi asta este evident. După 29 iulie cei care o să aibe norocul sau o sa aibe menirea să conducă următorii 4 ani de zile, aflandu-se in Parlament, primul şi primul lucru pe care ar trebui sa-l faca este de a linişti spiritele, de a consolida societatea spre împăcare. Noi avem atîtea probleme care de fapt au îmbătrînit aici la Moldova...

Europa Liberă: Ca, de exemplu ?

Petru Gandrabur: Toate reformele care au început şi care n-au fost duse pînă la urma. Care de fapt au fost mimate şi au adus Republica Moldova în situaţia în care este la moment, una dezastruoasa. Cred că in următorii 4 ani de zile ar trebuie sa se facă eforturi şi pentru retragerea ambiţiilor personale, trebuie să fie găsit un lider naţional care să-i împace pe toti şi să lase ambiţiile şi cei de dreapta şi cei de stînga pentru a promova ideea naţională, trebuie să lase ambiţiile personale la o parte şi uneori trebuie să se întrebe unii, dacă nu cumva ar trebui anumite persoane sa se dea la o parte, pentru ca sa vina altii care merită, ştiu mai multe, sint mai buni si ar putea scoate Moldova din nevoi.

Europa Liberă: Ce alianţe post electorale vedeţi ? Care din partidele cu sanse reale de a accede in parlament ar putea face coalitii?

Petru Gandrabur: Prefer şi doresc să fie o alianţă de dreapta. Cred că liderii trebuie să se aseze la masa de negocieri AMN, PLDM, PL si PDM. Cred că astea vor fi salvarea Moldovei.

Europa Liberă: Domnule Gandrabur, sa inteleg ca daca nu esti reprezentantul guvernării, ci al altor formaţiuni din opozitie conducind cu satul, este mai greu sa soluţionezi problemele localnicilor?

Petru Gandrabur: Chiar asa si este. Nefiind afiliat puterii nu primesti finanţări. Aproximativ 9 milioane de lei alocate pentru raionul Cantemir sint concentrate la 5-6 sau 7 primarii care sunt conduse de reprezentantii partidului de la putere. De exemplu primaria de la Cania a beneficiat de 50 de mii de lei, primaria Tiganca, zero, primaria Carpesti, zero, primaria Cantemir tot zero. Eu vreau sa le spun şi celor care vor veni la conducere sau chiar daca unii vor rămînea că discriminarea politică trebuie exclusa, fiindca asta duce doar la ceea ce avem acum, neincredere, apatie, dezgust, deceptie. Indiferent cine ar conduce aceasta tara, fie comunisti, fie democrati, omul de rînd nu trebuie să simtă cine a venit la putere. Omul trebuie sa simta ca a venit cineva care face mai bine. Stie cum sa faca, are pricepere, curaj, competenta si sustinerea poporului.

Europa Liberă: Dar înteleg, domnule primar că totusi, puneti niste sperante in aceste alegeri de la 29 iulie?.

Petru Gandrabur: Eu spun asa ca acum cand au mai ramas doar cateva zile pana la alegeri, am senzatia ca noi cetatenii sintem la o mare gara in Republica Moldova. Mai avem doua trei zile de stat in aceasta gara şi ne urcam intr-un tren care merge fără direcţie si eu nu ştiu deocamdata unde va fi oprirea...
XS
SM
MD
LG