Linkuri accesibilitate

La nivelul simplilor muritori nu există această îngrijorare exacerbată pentru destinul statalităţii

Coperta ultimului număr al revistei “Moldoveanca” e înfrumuseţată de chipul premierului Zinaida Greceanîi. Partea de jos a copertei reproduce o teză a premierului: “Păstrarea statalităţii – principala prioritate a Guvernului!”

Nu e o idee insolită, apărută după evenimentele tragice din 6-7 aprilie, ci una foarte veche, plămădită chiar după proclamarea independenţei. Ani de zile, guvernanţii şi cinovnicii ne vorbesc, cu diferite ocazii, despre întărirea statalităţii, despre duşmanii ei, despre importanţa statalităţii şi despre aportul lor decisiv la fortificarea acesteia.

De bună seamă, păstrarea statalităţii e principala preocupare a Guvernului. Premierul are dreptate. Deşi, în mod normal, ar trebui să fie economia ţării şi bunăstarea oamenilor. Dar se vede că spaţiul în care trăim e unul aparte. Ascultînd discursurile guvernanţilor despre statalitate, ţi se creează impresia că aici statalitatea e o citadelă asediată zi şi noapte de nişte răuleni care vor s-o distrugă cu orice preţ. Statalitatea pare a fi mereu în pericol, cineva unelteşte mereu pentru a o submina. Prin urmare, adevăraţii statalişti trebuie s-o apere. Toate celelalte devin insignifiante pe lîngă statalitatea sacrosanctă.

Un amănunt important care trebuie spus este acela că la nivelul simplilor muritori nu există această îngrijorare exacerbată pentru destinul statalităţii. Oamenii simpli nu prea întrezăresc pericolele în stare să spulbere statalitatea moldovenească şi preferă să se gîndească la salarii şi pensii, la şomaj şi la criza economică, la cît costă kilogramul de carne la piaţă.

Pe de altă parte, îngrijorarea guvernanţilor mi se pare explicabilă. Cei care au avut de profitat cel mai mult de pe urma statalităţii din 1991 încoace au fost oamenii din vîrful piramidei politice. Dacă Moldova nu ar fi fost cea mai săracă ţară din Europa, dacă aici reformele ar fi fost promovate cu consecvenţă şi ar fi dat roade, ar fi ţinut poate şi oamenii simpli la statalitatea abstractă la fel de mult ca şi guvernanţii.

XS
SM
MD
LG