Linkuri accesibilitate

Procurorul general, Valeriu Gurbulea, a convocat ieri jurnaliştii de la Chişinău pentru a-i informa în legătură cu mersul anchetei privind evenimentele din 6 şi 7 aprilie. Singura surpriză pe care a produs-o a fost declaraţia sa potrivit căreia nimeni nu acuză România ca stat pentru declanşarea violenţelor. El a insistat însă că la realizarea scenariului tulburărilor ar fi participat inclusiv anumite cercuri de interese din România, iar scopul final al organizatorilor ar fi fost, susţine procurorul general, uzurparea puterii de stat.
Valeriu Gurbulea a justificat, de asemenea, acţiunile brutale din noaptea de 7 spre 8 aprilie şi ulterior ale poliţiei, declarând că forţele de ordine se fac vinovate cel mult de exces de putere şi nicidecum de aplicarea torturii.

Cine a mai rămas în arestul poliţiei, cine continuă să fie cercetat – a căutat răspunsuri la aceste întrebări, colegul nostru, Vitalie Enache
.

Persoanele arestate in urma violentelor din 7 aprilie continua sa fie cercetate de organele de urmarire penala pentru lovitura de stat, finantarea protestelor, instigare la dezordine in masa sau distrugere a bunurilor. Procuratura generala anunta ca s-au acumulat probe printre cei banuiti fiind si persoane care in prezent sunt antrenate in campania electorala si care vor fi audiate doar dupa alegeri. La randul lor, cei care sunt cercetati pledeaza in continuare nevinovati si asteapta incetarea urmaririi penale.

Anatol Matasaru e singurul dintre cei retinuti dupa protestele din 7 apilie, care se mai afla in arestul politiei, ce-i drept pentru o presupusa infractiune care nu are nicio legatura cu evenimentele pe care procuratura le califica drept tulburari in masa cu eventuala finalitate in zona uzurparii puterii. Matasaru, care a devenit cunoscut cu mult inainte de protestele din 7 aprilie gratie unor pichetari si actiuni de protest zise excentrice, de aceasta data a fost retinut pentru un presupus jaf comis in urma cu doi ani. Potrivit avocatului Victor Pantaru: “Exista dorinta organelor de drept pentru a-l mentine pe el in stare de arest si de a-i face viata calvar, exact cum i-au promis niste oficiali din MAI, exact asa se si intampla”.

O alta persoana mediatizata este Johnatan Netanyahu, cetatean al Romaniei si SUA. El a fost eliberat din arest preventiv cu conditia sa fie cooperant cu anchetatorii. Pe 27 iulie instanta va hotari daca el va putea parasi R. Moldova. Netanyahu nu e domiciliat in R. Moldova, asa ca l-am intrebat in ce conditii locuieste acum si ce are de gand sa faca daca va fi liber sa plece: „Cum sa ma descurc? Eu zic ca deodamdata este bine... Locuiesc aici la fostul rector al meu de la academia teologica, la biserica Sfanta Vineri, de pe Grigore Ureche. Eu sperante am ca sa fie rezolvate lucrurile in bune conditiuni, pentru ca nu sunt ei cel care asa cum s-a spus despre mine ca sunt corupator si celelalte lucruri pe care mi le-au pus mie in spinare. Eu asa inteleg, daca mai exista in lumea sata democratie, daca nu inseamna ca totul e dat peste cap. Daca lucrurile se lamuresc intr-un fel sau altul, vad cum vorbesc si cu mitropolitul de la mitropolia la care sunt eu sa vedem cum stau lucrurile cu parohiile, atunci am sa vad, dar mai mult ca sigur ca nu mai doresc sa raman in R. Moldova.”

In arest la domiciliu ramane fostul consilier prezidential Sergiu Mocanu. Curtea de Apel Chisinau a respins ieri recursul apararii impotriva deciziei de prelungire cu 15 zile a arestului la domiciliu pentru Sergiu Mocanu. El sustine in continuare ca e nevinovat si ca nu exista temei sa fie tinut in arest la domiciliu: „Am spus si completului de judecata, in cazul meu nu s-au facut nici un fel de proceduri penale. S-a facut o singura procedura penala atunci cand eram in penitenciar, una formala in care a fost adus un martor, care nici nu m-a recunoscut si nu a recunoscut faptul ca eu as fi participat macar la manifestarea aia. Am determinat in cadrul acelei proceduri ca acel martor a fost unul dintre cei retinuti, arestati si maltratati in seara aceea care probabil a semnat o hartie pe care nu a mai putut s-o mentina atunci cand a fost intr-o stare normala. Deci pana la ora actuala nu s-au facut nici un fel de proceduri penale cu mine in care sa vad macar de ce sunt invinuit.”

Pe de alta parte, procurorul general, Valeriu Gurbulea, declara ieri intr-o conferinta de presa ca urmarirea penala in cazul mai multor persoane continua. Gurbulea sustine ca s-au acumulat probe care arata implicarea mai multor persoane cu roluri bine determinate in organizarea unei lovituri de stat. Procurorul nu a dat careva nume insa a remarcat ca unele din persoanele banuite sunt implicate in campania electorala si vor fi audiate dupa alegeri .

Avocatul lui Sergiu Mocanu, Ion Dron are alta parere despre neanchetarea pana acum a celor banuiti de implicare in evenimentele din aprilie: „Dupa mine exista in justitie niste cooperative formate din judecatori de instructie, procurori si unii judecatori, cooperative care produc aceste acte de justitie care n-au nimic comunc cu legea, n-au nimic cu opinia publica, n-au nimic comun cu fenomenul justitiei, n-au nimic comun cu tot ce inseamna stat de drept. Atata timp cat nu vor fi starpite aceste cooperative de justitie nu are sansa nimeni sa fie liber si in siguranta in acest stat”.

Printre cei arestati in urma tulburarilor de masa de pe 7 aprilie este si omul de afaceri Gabriel Stati si asociatul sau Aurel Marinescu, invinuiti de finantare a protestelor din aprilie. Stati a fost arestat pe 8 aprilie de autoritatile ucrainene in Odesa, dupa care a fost extradat in R. Moldova. Atat Stati, cat si Marinescu au in prezent interdictia de a parasi R. Moldova.
XS
SM
MD
LG