Linkuri accesibilitate

Instituțiile statului trebuie să-și respecte statutul legal


Paul Strutzescu
Paul Strutzescu

Interviu cu Paul Strutzescu (LADOM)

Acţiunile poliţiei şi argumentele invocate in sprijinul acesteia de procurorul general Valeriu Gurbulea, precum şi situaţia participanţilor la proteste maltrataţi de forţele de ordine – a celor care se mai afla azi în arest sau sub ameninţarea unor condamnări penale, le vom discuta azi cu preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova, Paul Strutzescu.

Elena Cioina
: D-le Strutzescu, dvs ce credeti despre declaratiile procurorului general, care justifica actiunile politiei de reprimare a manifestatiilor din 7 aprilie?

Paul Strutzescu: Noi cunoastem la LADOM ca Republica Moldova a aderat in 1995 la Consiliul Europei, ceea ce a necesitat si o reforma esentiala si a sistemului politienesc, penitenciar, judecatoresc, etc. Ceea ce s-a intamplat dupa alegerile din 5 aprilie, constatam cu regret ca au fost niste actiuni absolut disproportionate si au fost niste actiuni care contravin si pactului international cu privire la drepturile civile, care interzice tortura si tratamentele sau pedeapsa cruda, inumana sau degradanta. Evident ca foarte multe lucruri se spun, se vorbesc acum la acest subiect, dar este necesar de clarificat toate aspectele evenimentelor din 6, 7, 8 aprilie; totodata, afirm cu toata certitudinea ca nu este justificat ca un intreg sistem de mecanisme statale sa aplice unor persoane care au inceput niste proteste pasnice acele masuri care au fost luate. Totodata, ma refer aici la ale conditii mizerabile si periculoase pentru sanatate, care sunt nejustificate, inutile si disproportionate fata de presupusa culpa comisa de catre protestatari.

Valeriu Cater: D-le Strutzescu, dar credeti ca politia ar fi putut actiona cu atata brutalitate fara sa fi primit un ordin de sus?

Paul Strutzescu
: Evident ca politia nu actioneaza fara ordin si daca a fost un ordin atunci politisti trebuiau sa aplice masuri conform ordinului, dar totodata tin sa invoc si faptul ca Republica Moldova a semnat dar nu a ratificat statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale, prin care militarii in serviciu sunt in drept atunci cand primesc un ordin care duce la incalcarea dreptului individului, este obligat – prin moralitatea care o are, nu doar prin epoleti si statut – sa refuze acest ordin, daca vine in contradictie cu Declaratia universala a drepturilor omului sau cu Conventia europeana a drepturilor omului.

Valeriu Cater
: … acuma se pare ca s-a intamplat exact inversul.

Paul Strutzescu: Exact. S-a intamplat exact invers. Si nu s-a aplicat nici principiul umanizarii pedepsei, ceea ce a devenit deja o constanta in viata sociala a Republicii Moldova. Si am spus dintotdeauna ca, daca pana in 2001 in Republica Moldova nu se respectau in masa drepturile social-economice si culturale, dupa 2001 se incalca tot mai des si drepturile civile si politice ale cetatenilor, care trebuie sa fie respectate in totalitatea chiar si din considerentul ca nu necesita resurse financiare din partea statului.

Elena Cioina: D-le Strutzescu, si in acest caz cum se explica faptul ca nici un politist pana acum nu este cercetat, asa cum declara ieri d-l Gurbulea?

Paul Strutzescu: Nicidecum nu pot comenta acest lucru, pentru ca este in totala contradictie cu tot ce am invatat timp de 18 ani si ce am incercat sa aplicam in practica. Nu ma refer aici si la regulile consiliului economic-social al ONU din 31 iulie 1977, prin care se spune ca principiul este cel al impartialitatii, al tolerantei si nu s-a tinut cont de toleranta si anumite masuri care sa nu contravina cel putin Constitutiei Republici Moldova. Nu ma mai refer si la alte acte internationale.

Valeriu Cater: Cercetati sau nu, eu nu sunt foarte sigur. D-l Gurbulea, am avut impresia, a spus ca unii sunt cercetati dar nu pentru acte de tortura, ci pentru depasirea atributiilor de serviciu sau pentru aplicare excesiva a fortei. Adica a incercat oarecum sa justifice, dansul, actiunile politiei. Si atunci intrebarea mea este cine ar trebui de fapt sa se ocupe de aceasta ancheta? Va intreb pentru ca acum abuzurile politiei sunt cercetate tot de politie.

Paul Strutzescu: Exact. Stimati colegi, trebuie sa intelegem un lucru, organizatiile neguvernmentale nu substituie institutiile statului. Daca ne consideram un stat democratic, prin Constitutie si prin legile pe care le-au adoptat Parlamentele Republicii Moldova si le-au ajustat la rigorile europene si cele mondiale, atunci fiecare institutie a statului trebuie sa-si faca bine treaba si trebuie sa-si respecte prin lege statutul pe care-l au – de impartialitate, obiectivitate si profesionalism.
XS
SM
MD
LG