Linkuri accesibilitate

Raportul CE de monitorizare a justiţiei în Bulgaria


La Sofia tot spectrul politic răsuflă uşurat

Pare ciudat, dar raportul de monitorizare este primit cu satisfacţie atît de opoziţie căt şi de noii guvernanţi. Motivul - şi de data aceasta Bulgaria a scăpat de clauza de salvgardare.

Primul ministru desemnat, Boiko Borisov a declarat că concluziile critice ale Comisiei Europene coincid cu cele ale partidului său. Raportul este obiectiv. "Ne bucură aprecierile pozitive la adresa compartimentului pentru combaterea fraudelor cu fondurile europene al cărui şefa, Margarita Popova, va deveni ministru al justiţiei", a spus Borisov. "Vom continua practicile bune şi sperăm că viitorul raport va fi unul pozitiv", a adauat el. Voinţa politică demonstrata de partidele de centru-dreaptă este apreciată pozitiv la Bruxelles.

Primul ministru demisionar şi lider al partidului socialist, Serghei Stanişev a declarat că evitarea clauzei de salvgardare este un merit al guvernului său.

Procurorul general Boris Velcev a văzut în noul raport semne de recunoaştere a progresului realizat de justiţia bulgară în ultimele luni.

Preşedintele Curţii administrative de apel Konstantin Pencev împărtăşeşte aprecierile critice la adresa Consiliului suprem de justiţie şi constatarea că pînă acum a lipsit voinţa politică de combatere a corupţiei la nivel înalt.

Analistul Svetoslav Terziev din cotidianul Sega constată că cel de al treilea raport anual reprezintă un triumf al guvernului Stanişev. Comisia Europeană nu a avut voinţa politică necesară de a continua presiunile asupra clasei politice corupte. Cea ce nu a reuşit Bruxelles-ul cu criticile sale l-au făcut alegătorii bulgari care l-au trimis în opoziţie pe Stanişev şi pe aliaţii săi.
XS
SM
MD
LG