Linkuri accesibilitate

Evenimentul zilei publică un interviu cu Marian Lupu


Pledoarie pentru o largă coaliţie

Un interviu acordat ziarului Evenimentul zilei ii ofera democratului Marian Lupu prilejul de a nega ca face jocul comunistilor in alegerile de la 29 iulie. Noul presedinte al Partidului Democrat din Moldova spune ca aceasta acuzatie face parte din metodele de lupta electorala si ca nu are in vedere in niciun fel vreo eventuala colaborare la guvernare cu comunistii. Motivul: Partidul comunistilor isi devora partenerii, intocmai femelei de paianjen. Asa a facut cu Partidul Popular Crestin Democrat, asa a procedat si cu Democratii la un moment dat – mai arata Marian Lupu.

Intrebat de ce a parasit Partidul comunistilor, politicianul spune ca nu au fost indeplinite preconditiile acceptate la aderarea sa la comunisti: schimbarea denumirii partidului, o innoire a programului politic si o intinerire a cadrelor. In plus, sustine ca a fost marginalizat in partid si rupt de procesul de adoptare a deciziilor. Daca se va ajunge la o guvernare a opozitiei, Marian Lupu spera ca Partidul Democrat va fi castigatorul. Iar daca nu, e de parere ca ar trebui formata o larga coalitie. Intre proiectele de politica externa pe care le-ar promova la putere ar fi continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeana, prin semnarea unui acord de asociere, apoi normalizarea relatiilor cu Romania si cu Ucraina. Vizele pentru romani ar urma sa fie scoase. Marian Lupu nu a dorit sa comenteze afirmatii recente care il plasau pe presedintele Traian Basescu pe acelasi plan de vinovatie ca si pe Voronin in ceea ce priveste deteriorarea relatiilor dintre cele doua tari.

Ziarul Gandul citeaza Agerpres cu stirea ca Partidul Comunistilor ar putea inchide granitele tarii daca ar castiga alegerile. Notand ca Voronin a negat acest lucru, Gandul explica: ar fi vorba de retragerea dreptului moldovenilor de a merge la munca in strainatate, pe motiv ca in acest fel bugetul de stat este vaduvit de contributii, intr-o perioada de criza.

Cotidianul se ocupa de promulgarea la Moscova a actului normativ prin care Republica |Modlova primeste un ajutor financiar de o jumatate de miliard de dolari – cu o prima transa de 150 de milioane care va fi varsata in urmatoarele sase saptamani. Potrivit ziarului de la Bucuresti, promulgarea ar acredita speculatiile analistilor ca Moscova acorda in acest fel sustinere actualului presedinte in exercitiu, liderul comunist Vladimir Voronin.
XS
SM
MD
LG