Linkuri accesibilitate

Raportul de ţară al CE: România scapă cu 16 recomandări


Preşedintele CE Jose Manuel Barroso
Preşedintele CE Jose Manuel Barroso

"Uniformizarea procedurii de derulare a anchetelor penale în cazul parlamentarilor"

Romania si Bulgaria vor fi monitorizate de Comisia Europeana pina cel putin anul viitor, fiindca ambele tari sint inca in urma cu reformarea sistemului juridic. Pentru a ajuta cele doua state sa progreseze in lupta anti-coruptie si in modernizarea sistemelor juridice, Comisia Europeana a oferit 21 de recomandari Bulgariei si 16 Romaniei. Printre sugestiile facute Bucurestiului se numara indemnul de intrare rapida in vigoare a noilor coduri penale si civile si mai ales “asigurarea ca procedurile de derulare a anchetelor penale in cazul parlamentarilor sa se aplice in maniera uniforma”.

Fara sa dea nume, Comisia Europeana mentioneaza faptul ca in doua cazuri parlamentul roman a blocat anchetele penale. De notorietate este situatia deputatului socialist Adrian Nastase, fost premier in perioada 2000-2004, pentru care procurorii anticoruptie au deschis dosare penale inca din 2005, dar legislativul de la Bucuresti a votat impotriva inceperii urmaririi penale. Fostul premier este acuzat de trafic de influenta si primirea de foloase necuvenite, dar ancheta nu poate avansa din cauza frontului comun pe care il fac parlamentarii: socialistii, liberalii si reprezentantii minoritatii maghiare.

Comisia Europeana recomanda atit Romaniei cit si Bulgariei monitorizarea atenta a sistemului judiciar in procesele de coruptie la nivel inalt, precum si consolidarea rolului curtilor supreme de justitie. Bruxelles-ul lauda Romania fiindca l-a pastrat in functie pe seful procuraturii anti-coruptie, criticat mereu de socialisti si critica dur parlamentul ca vrea sa ia locul puterii judecatoriesti. Deasemenea sunt criticate partidele politice pentru “disensiunile permanente” dintre ele care le fac sa piarda din vedere consolidarea justitiei si combaterea coruptiei. Romania este criticata de asemenea fiindca “se lupta cu numeroase amendamente legislative si numeroase ordonante de urgent” ceea ce produce o jurisprudenta contradictorie.

In ceea ce priveste Bulgaria, raportul constata insa serioase progrese: citeaza 36 de condamnari in cazuri de criminalitate organizata si un numar mare de procese in cazuri de frauda si coruptie. Comisia recomanda totusi Bulgariei sa creeze niste tribunale speciale pentru combaterea criminalitatii de tip mafia si a cazurilor de inalta coruptie, subliniind lentoarea inacceptabila a justitiei in multe asemenea cazuri.
XS
SM
MD
LG