Linkuri accesibilitate

Joe Biden acuză liderii de la Kiev de imaturitate politică


Vice-preşedintele american Joe Biden

„Un guvern responsabil este singura cale către un mediu stabil care atrage investiţiile”

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden şi-a încheiat vizita în Ucraina, plecînd în Georgia. Înainte de plecarea de la Kiev, el a rostit un discurs în care a descris Ucraina ca pe una din ţările cele mai democratice din regiune, dar cu o elită politică imatură. Corespondenţa primită de la Brian Whitmore care călătoreşte în delegaţia vicepreşedintelui american este rezumată de Alexandru Eftode.

Vicepreşedintele american le-a transmis un mesaj aspru liderilor politici din Ucraina, cerîndu-le să dea dovadă de maturitate politică şi să îndreptăţească speranţele Revoluţiei Portocalii din 2004. Ca să se facă înţeles mai bine, Joe Biden l-a evocat pe poetul şi umanistul secolului 19, Taras Şevcenko, spunînd că acest idol al ucrainenilor ar fi mândru de atmosfera de deschidere şi pluralism din Ucraina de astăzi, dar nu şi de politicienii zilei.

În cuvintele vicepreşedintelui american, Taras Şevcenko s-ar fi întrebat de ce guvernul nu dă dovadă de aceeaşi maturitate ca şi poporul, de ce comunicarea între lideri este atât de proastă, încât politicianismul pare să împiedice progresul, mai ales acum, în vremuri economice deosebit de dificile. "După umila mea părere, a spus Joe Biden, Ucraina trebuie să ia aminte la o lecţie a istoriei: aceea că un guvern responsabil este singura cale către un mediu stabil, previzibil şi transparent care atrage investiţiile, motorul economic al dezvoltării”.

Vorbind în faţa unei audienţe de câteva sute de ucraineni la centrul de expoziţii Casa Ucrainei, vicepreşedintele Biden a lăudat societatea civilă puternică şi presa liberă, care s-au dezvoltat în Ucraina după 2004, anul când Revoluţia Portocalie a adus la putere forţele pro-occidentale.

După cum relatează corespondentul nostru Brian Whitmore, Joe Biden le-a spus ucrainenilor că este timpul să se îndeplinească promisiunile Revoluţiei Portocalii. Iar într-un moment al discursului a îndemnat audienţa de la Casa Ucrainei să-şi imagineze ce vor spune concetăţenii peste 100 de ani, privind înapoi la liderii ucraineni de astăzi. Brian Whitmoore spune că a fost un discurs dur, care şi-a atins ţinta şi care va fi primit bine probabil nu doar de cei de faţă la Casa Ucrainei, unde oamenii ascultau în linişte, încuviinţînd din cap, ci de întregul public ucrainean.

Marţi, vicepreşedintele american s-a întâlnit cu fiecare dintre cei cinci oameni politici care ar putea candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor: preşedintele Victor Iuşcenco, premierul Iulia Timoşenco, preşedintele parlamentului Volodimir Litvin, liderul Partidului Regiunilor Victor Ianucovici şi fostul preşedinte al Parlamentului şi ministru de Externe, Arsenii Iaţeniuc, astăzi aflat în opoziţie.

În mesajele transmise la Kiev, Joe Biden a mai subliniat că independenţa Ucrainei şi libertatea sa economică depind de folsosirea raţională a resurselor energetice. Pierderile de energie în Ucraina sunt de trei ori mai mari ca în Uniunea Europeană. Dacă sectorul energetic devine mai eficace, a spus vicepreşedintele american, atunci nici importurile nu vor mai fi atât de mari. El s-a referit, evident, la importurile din Rusia. Şi tot în legătură cu Rusia a repetat că politica Washington-ului de relansare a relaţiilor cu Moscova nu se va face pe cheltuiala Ucrainei.
XS
SM
MD
LG