Linkuri accesibilitate

General ucrainean acuzat de uciderea ziaristului H. Gongadze


Generalul-locotenent Oleksiy Pukach

Închiderea dosarului și o întrebare fără răspuns: cine a ordonat asasinatul?

Unul din principalii suspecţi în asasinarea jurnalistului ucrainean de investigaţie Heorhy Gongadze acum aproape 9 ani a fost arestat în Ucraina.
Anchetatorii cred că Generalul Oleksiy Pukach, fostul şef al departamentului de anchete penale din ministerul de interne de la Kiev a condus grupul de poliţişti care l-au răpit şi asasinat pe Gongadze. O crimă atroce cu ramificaţii politice şi ecouri internaţionale.

Critic ferm al regimului de al Kiev, ziaristul independent Heorhy Gongadze a fost răpit în septembrie 2000. Două luni mai tîrziu, un cadavru decapitat şi parţial ars a fost găsit într-o pădure din apropierea capitalei ucrainene. Testele DNA au demonstrat că era al lui Gongadze.

Asasinarea jurnalistului a aruncat o umbră grea asupra preşedintelui Ucrainei de la vremea respectivă, Leonid Kuchma, a făcut ţăndări reputaţia serviciilor de securitate ucrainene, şi a generat un val de critici aspre din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi a Uniunii Europene.

Presa ucraineană relatează acum că bărbatul care l-a ştrangulat pe Gongadze a fost arestat în regiunea Jitomir din Ucraina. Procurororul general adjunct din Ucraina Victor Kudriavţev a declarat presei la Kiev că Oleksiy Pukah a fost interogat şi i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile formulate împotriva lui Oleksiy Pukah a fost arestat iniţial în 2003, fiind bănuit ca a distrus o serie de documente în care se ordona filarea jurnalistului. A fost eliberat în urma unei decizii a unei curţi de apel, cu interdicţia de a părăsi capitala Kiev, dar a dispărut imediat după aceea şi a stat ascuns pînă acum.

Trei poliţişti care au participat la răpirea lui Gongadze şi la aruncarea cadavrului acestuia ispăşesc acum pedepse cu ani mulţi de închisoarea.
Condamnarea celui acuzat că a condus operaţiunea de anihilare a ziaristului va pune punct anchetei acestei crime. Cine a dat ordinul de asasinare a lui Gongadze? O întrebare, deocamdată fără răspuns.

Închiderea dosarului Gongadze lasă însă fără răspuns întrebarea: cine a ordonat de fapt asasinarea jurnalistului? Spre sfîrşitul anului 2000, o fostă gardă de corp a preşedintelui Kuchma a dat publicităţii o înregistrare audio despre care susţine că a facut-o în timp ce era în slujba şefului statului, şi că ar conţine o convorbire în care Leonid ar ordona asasinarea lui Gongadze. Kuchma a recunoscut că una din vocile de pe bandă e a lui, dar pretinde că înregistarea a fost editată intenţionat pentru a distorsiona sensul cuvintelor sale. A doua voce din înregistrare era a ministrului de interne de atunci Iuri Kravcenko, care avea să fie găsit după aceea împuşcat în casa sa.

Scandalul a fost imens şi a provocat proteste de masă împotriva regimului Kuchma care au culminat cu Revoluţia Portocalie şi alegerea preşedintelui pro-occidental Iuri Iuşcenko. Văduva lui Gongadze, Miroslava, şi copiii lor au cerut azil politic în Statele Unite şi trăiesc acolo.
XS
SM
MD
LG