Linkuri accesibilitate

Cabeça nu mai corespunde


Vedere de la Braganca
Vedere de la Braganca

Interviu cu Dumitru Butnaru (Portugalia)

Pentru alegătorii de peste hotare vor fi puse la dispozitie aproape 65 mii de buletine de vot, cu 1850 mai mult decat la alegerile din 5 aprilie, in pofida ingrijorarilor exprimate de concurenti electorali ca moldovenii aflati peste hotare vor fi in imposibilitate de a merge la votare in mijlocul saptaminii. Este si cazul lui Dumitru Butnaru, care de mai multi ani munceste in Portugalia.

Dumitru Butnaru: Distanta din orasul Braganca si pana la Lisabona ar fi cam de vreo 500 de km. Asta inseamna ca pentu a ajunge cu autocarul pana la misiunea diplomatica a Moldovei din capitala Portugaliei imi trebuie cel putin opt ore. Data trecuta, adica la alegerile din 5 aprilie, in pofida acestui obstacol am mers si am votat.

Europa Libera
: Vorbeai despre o distanta semnificativa, pentru anticipatele din 29 iulie a fost fixata o zi lucratoare. Se cer, totusi, anumite eforturi, cum vei proceda, vei merge sau nu la scrutin?

Dumitru Butnaru: Desigur, distanta e foarte mare. Dar si aceasta absurditate numirea anticipatelor intr-o zi lucratoare ne impiedica sa mergem si sa ne exercitam dreptul la vot. Nu as vrea sa fac declaratii de dragul declaratiilor, spunand ca o sa ajung la Lisabona. Dar o sa incerc neaparat sa-mi conving patronul sa-mi dea liber pentru 29 iulie pentru a putea merge la alegeri. Am sa fac o tentative. Am mai discutat si cu alti prieteni, aflati la munca aici, in nordul Portugaliei si am convenit sa ne organizam mai multi pentru a inchiria un transport ca sa putem sa ne deplasam la ambasada. Imi doresc mult sa particip la aceste alegeri.

Europa Libera: De ce ti-ai dori atat de mult sa mergi sa votezi?

Dumitru Butnaru: Pentru ca atata timp cat au guvernat comunistii, opt ani de zile au stiut foarte bine cum sa se foloseasca de sumele pe care noi, cei aflati in strainatate le-am transferat in Moldova. Din pacate, efortul nostru de a mentine situatia financiara de acasa nu a schimbat atitudinea comunistilor aflati la putere fata de noi, cei multi care muncim peste hotare. Iata de ce ne dorim o schimbare.

Europa Libera: Si in ce ar consta aceasta schimbare?

Dumitru Butnaru: In portugheza este asa o expresie: ”trebuie de schimbat “capul”. Pentru ca dirijarea “de sus” nu mai corespunde cu felul de a intelege solutionarea problemelor celor “de jos”. Ne macina saracia si nimeni din cei aflati la putere nu vor s-o combata. Iata de ce se cere innoirea clasei politce, sa vina oameni cu viziuni moderne, progresiste. Si ma gandesc ca ar fi gresit sa mergem inainte dar sa traim cu mucegaiul din trecut, cu ideologia perimata. O sa incerc sa ajung la sectia de votare pentru ca vreau sa revin acasa intr-un stat democratic, cu o economie de piata si cu aspiratii clare de integrare europeana.
XS
SM
MD
LG