Linkuri accesibilitate

Trebuie să alegem cine e demn să conducă acest stat


Piața Spaniei la Sevilla
Piața Spaniei la Sevilla

Interviu cu Tudor Stratan (Spania)

Pentru alegătorii de peste hotare vor fi puse la dispozitie aproape 65 mii de buletine de vot, cu aproximativ doua mii mai mult decat la alegerile din 5 aprilie. In Spania, insa, nu va ajunge niciunul pentru ca Republica Moldova nu are o misiune diplomatica in aceasta tara, in ciuda faptului ca aici ar lucra peste o suta de mii de moldoveni. Tudor Stratan, care de mai multi ani munceste la Madrid, nu va putea participa la scrutin, desi spune ca este interesat de aceste alegeri parlamentare.

Tudor Stratan
: Cum sa nu ma intereseze aceste alegeri? Doar dorim un viitor bun pentru Republica Moldova. Iar noi, poporul, trebuie sa alegem cine e demn sa conduca acest stat.

Europa Libera: Vorbesti despre responsabilitatea cetateanului, sa te intreb daca la 5 aprilie ai avut posibilitate sa participi la alegerile parlamentare?

Tudor Stratan
: Nu. Nu am avut posibilitate. Lucrez in Spania. Si pentru a ajunge la ambasada din Portugalia, sau la cea din Franta am de parcurs vreo mie de km. Bineinteles ca-s si cheltuieli mari. Dar si imprejurarile nu ne permit. Eu lucrez sofer pe un TIR de ruta lunga. Nu putem sa lipsim de la munca. Si de aceasta data la 29 iulie, aceeasi situatie. Nu pot abandona o cursa. Mai ales, tinand cont si de faptul ca ne-a afectat si pe noi criza economica. Cat de mult nu as dori sa merg la vot nu o pot face.

Europa Libera: Faptul ca e un mare obstacol pentru voi sa mergeti la alegeri, ar insemna irosirea votului.

Tudor Stratan: Desigur ca imi pare rau. Cine au votat pentru comunisti? In mare parte batranii, dar lor nu le pasa de viitorul nostru. Multi din cei care judeca rational sunt plecati din Moldova. Si banuiesc ca in lipsa noastra, buletinele de vot sunt lasate la bunul plac al comunistilor.

Europa Libera: Spuneai ca saracia v-a alungat de acasa, chiar atat de prost s-o fi voi dus?

Tudor Stratan: Dar oare cine pleaca de “foaie verde”. Pleaca toti ca au probleme. Trebuie sa faci bani pentru a te putea intretine. Iar in Moldova conditii pentru a castiga un ban nu sunt.

Europa Libera: Ce salariu castigai in Moldove pana fi plecat in strainatate?

Tudor Stratan: Of, ce salariu? Vreo 700 de lei.

Europa Libera: Ar fi echivalentul a 50 de Euro. Si acum acolo in Spania ce salariu ridici?

Tudor Stratan: Si doua mii de Euro.

Europa Libera: Tudore, cu ai tai ramasi acasa discutati despre aceste alegeri parlamentare din 29 iulie?

Tudor Stratan: Sigur ca da. Acum pentru ca e vara am invitat sotia sa vina in concediu. A refuzat categoric. Asteapta aceasta zi de 29 iulie pentru a participa la vot si, mai apoi, poate vine la Madrid.

Europa Libera: Ce spun alte rude ale tale, parintii? Ei vor participa la aceste alegeri?

Tudor Stratan: Care au ramas acasa vor participa. Asteptam schimbari in bine. Locuri de munca. Salarii bune. Atunci cand ai bani te gandesti si la o casa buna si la o masina. Adica asteptam deschiderea locurilor de munca cu remunerare. Pentru ca prima intrebare pe care ti-o pun atunci cand duci copilul la gradinita e directa - nu puteti ajuta gradinita? Sigur ca e o mare saracie. Numai conducerea tarii nu vrea sa recunoasca ca in Moldova exista saracie. Dar mi se pare ca mai saraci ca noi, nu e o alta natiune in Europa.

Europa Libera: Ai spus ca tu nu poti sa participi la vot. Acolo in Spania sunt foarte multi moldoveni care si-au gasit un loc de munca. Ei ce spun, vor merge sau nu sa participle la scrutin?

Tudor Stratan: Daca nu as fi plecat in cursa puneam mana de la mana, adunam bani si organizam un transport si plecam fie la Lisabona, fie la Paris la ambasada sa votam. Dar chiar nu putem face nimic. Cu atat mai mult ca aceste alegeri sunt fixate pentru o zi de lucru, la mijloc de saptamana. Chiar ca e o mare prostie. Daca stau sa ma gandesc si asta au facut-o intentionat, ca noi cei aflati la munca in strainatate sa nu putem participa la aceste alegeri.
XS
SM
MD
LG