Linkuri accesibilitate

Carl Bildt despre priorităţile preşedinţiei suedeze a UE


Şeful diplomaţiei suedeze Carl Bildt
Şeful diplomaţiei suedeze Carl Bildt

"Parteneriatul Estic - un instrument menit să încurajeze evoluţiile democratice"

In cursul dupa amiezii, ministrul suedez de externe Carl Bildt a carui tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, a prezentat in fata Comitetului pentru relatii externe si securitate al Parlamentului European prioritatile tarii sale la cirma Uniunii. Desi nu s-a spus nimic despre Republica Moldova , Carl Bildt a plasat printre prioritati dorinta de a stabiliza tarile din vecinatatea UE.

"Rolul Uniunii Europene este de a incerca sa aduca stabilitate natiunilor inca fragile si economiilor lor din vecinatatea noastra imediata. Daca esuam in acest domeniu, vom esua si in altele", a declarat Carl Bildt.

Ministrul suedez de externe s-a referit si la dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Estic ca un bun instrument menit sa incurajeze evolutiile democratice din tarile implicate in acest proiect: "Trebuie sa dezvoltam Parteneriatul Estic intr-un instrument real si relevant pentru toate tarile, care sa sprijine transformarile si sa ofere sperante pentru viitor". In acelasi timp, a mai spus Carl Bildt, Uniunea Europeana ar urma sa continue sa implice Rusia, o tara cu care Uniunea si-a deteriorat relatiile anul trecut datorita conflictului din Georgia si datorita nepunerii in aplicare a tuturor acordurilor care au fost convenite in intelegerile postbelice.

Ministrul suedez de externe a cautat sa fie inca si mai clar despre cum vede presedintia suedeza implicarea mai activa a Rusiei: "Este in interesul nostru sa continuam sa incercam sa implicam Rusia facind-o sa respecte regulile europene si ordinea internationala. Nu trebuie sa precupetim eforturile noastre pentru a cauta sa convingem Rusia ca nimic nu-i va aduce mai multa securitate decit o relatie bazata pe incredere si pe prietenie adevarata intre ea si vecinii ei, chiar si cei mai mici... Noi astfel actionam in Europa!"

O atentie speciala a fost acordata regiunii balcanice, unde, in opinia sefului diplomatiei suedeze, fortele care doresc integrarea in Uniunea Europeana sint acum mai puternice decit cele care pledeaza pentru dezintegrare, dar, a avertizat Carl Bildt, sansa nu trebuie risipita si momentul nu trebuie pierdut.

In ceea ce priveste relatia Uniunii cu Turcia, Carl Bildt a spus ca procesul de negocieri pentru aderarea acestei tari la Uniunea Europeana trebuie continuat in lunile urmatoare... explicind ca dosarul turc este unul de mare importanta si a fost de multe ori controversat.

Si, evident, Carl Bildt a vorbit despre nevoia ratificarii Tratatului de la Lisabona si despre transformarea modului de functionare a Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG