Linkuri accesibilitate

Penitenciarul nr. 9: contramandarea suspectă a unei conferinţe de presă


Şeful închisorii nu cunoaşte cazuri de maltratare a deţinuţilor

Un deţinut al penitenciarului nr. 9 din Chişinău, cetăţeanul german Thomas Arend, care ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani în Republica Moldova, a cerut ieri Departamentul Instituţii Penitenciare să i se permită să susţină astăzi o conferinţă de presă în sediul închisorii. Jurnaliştii s-au adunat, însă conferinţa nu a avut loc.

Andrei Gabura
Evenimentul ar fi fost o premieră pentru Republica Moldova, însă şeful administraţia închisorii nu i-a permis deţinutului să apară astăzi în faţa presei. Şeful penitenciarului, Andrei Gabura: "În primul rând deţinuţii nu au dreptul la organizarea conferinţelor de presă şi cererea depusă ieri trebuie examinată".

În timp ce era aşteptat de jurnalişti, Thomas Arend ne-a comunicat prin telefon că intenţiona să povestească despre condiţiile din penitenciar şi despre faptul că sâmbătă el a fost bătut de un angajat al închisorii: "Sâmbătă am fost atacat de un gardian beat. Am telefonat la ambasadă, ei au trimis un doctor independent, dar nu a fost lăsat să intre. Vă rog să sunaţi la ambasada Germaniei şi veţi afla de la ei totul. Aici mi s-a spus că dacă voi da interviuri o să fiu transferat în alt penitenciar şi voi avea mari probleme, voi face carceră şi îmi va fi mult mai rău ca acum. Eu vreau să fac o conferinţă de presă liberă, în care să pot spune ce am văzut aici în aceşti cinci ani, dar ei pe mine mă presează. Totuşi eu nu renunţ la nimic pentru că vreau să-mi rezolv problema".

La câteva minute după această declaraţie făcută telefonic, din celulă, de Thomas Arend, şeful închisorii Andrei Gabura a ieşit din penitenciar arătând presei o foaie scrisă de mână şi datată cu data de azi despre care a spus că "Este cererea deţinutului în care dlui stipulează că nu doreşte nici un fel de conferinţă".

Andrei Gabura a negat că vine direct din celula deţinutului unde l-ar fi presat pe Arend să semneze refuzul, fapt pus sever la îndoială de preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, Ştefan Urâtu care a declarat că va depune o cerere la CEDO.

Stefan Urâtu
Urâtu spune că deţinuţii au dreptul în baza Convenţiei Europene a Drepturilor Omului să ofere şi să primească informaţii, drept care ar fi fost îngrădit azi lui Thomas Arend de administraţia închisorii. Administraţia a vrut să ascundă astfel urmele bătăii de sâmbătă, crede Ştefan Urâtu: "Eu văd că ei au ce ascunde, dacă nu ar fi avut urmele acestea, ni-l prezentau şi arătau că iată, Urâtu minte, era mult mai convingător pentru ei să facă, nu au făcut-o, înseamnă că au ce ascunde".

Şeful penitenciarului a negat că în penitenciar condiţiile de întreţinere ar fi degradante şi că gardienii ar aplica forţa asupra deţinuţilor: "Deţinuţii sunt asiguraţi cu cele necesare inclusiv cu hrană în măsura în care o prevede legislaţia".


Îşi permit gradienii să-i bată pe deţinuţi?
Andrei Gabura: "Nu sunt înregistrate astfel de cazuri. Asupra deţinuţilor nu sunt aplicate forţa fizică şi mijloacele speciale. Dacă este aplicată forţa fizică în mediul deţinuţilor atunci deţinuţii se adresează şefului penitenciarului cu o cerere".

Câte astfel de cereri au ajuns la Dvs în acest an?
Andrei Gabura: "În acest an nici una".
Dar anul trecut?
Andrei Gabura: "Nici anul trecut".

La Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului ajung în fiecare an câteva zeci de petiţii în care deţinuţii se plâng de condiţii degradante din închisori, iar în 2007 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză unui deţinut, Tudor Ciorap, care, de asemenea, a denunţat maltratări şi condiţii inumane de detenţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG