Linkuri accesibilitate

"Cunoaşte-ţi candidatul"


Petru Macovei, API
Petru Macovei, API

Listă cu candidaţii asupra cărora planează dubii legate de integritatea lor morală

Initiativa Civica pentru un Parlament Curat, compusa din organizatii neguvernamentale, analisti politici si jurnalisti de investigatie, a verificat calitatile morale ale candidatilor propusi de partide pentru alegerile din 29 iulie. Rezultatul este o brosura intitulata „Cunoaste-ti candidatul”, adresata atat partidelor politice, cat si alegatorilor. Autorii studiului spun ca multe partide s-au aratat deranjate de critica adusa unor candidati, in timp ce Partidul Comunistilor a refuzat cu totul sa colaboreze la portretul moral al celor cu care participa la campania electorala.

Directorul executiv al API, Petru Macovei constata ca pe listele de candidati inaintati de partide se regasesc in continuare persoane asupra carora planeaza anumite semne de intrebare legate de integritatea lor morala, cum se exprima autorii studiului.

Petru Macovei: „Foarte des in cursul monitorizarii au fost descoperite situatii cand aceste persoane se fac vinovate de administrare defectuoasa sau de comportament impotriva statului de drept. Sau se fac direct sau indirect vinovate de condamnarea RM la CEDO cu toate consecintele de rigoare, adica cu plata unor amenzi extrem de usturatoare pentru bugetul public.”

La parerea lui Petru Macovei partidele politice din RM nu se arata foarte interesate de colaborarea cu societatea civila. Si asta in ciuda faptului ca cele 7 organizatii ale Initiativei Civice pentru un Parlament Curat, au incheiat acorduri de cooperare cu toti concurentii electorali cu exceptia PCRM, dindu-si acordul sa fie depistati candidatii nu tocmai potriviti.

Petru Macovei: „ A existat un ping-pong foarte dur cu partidele, de contestatii. Partidele ne-au scris scrisori foarte suparate, ne-au amenintat cu judecata, cerand sa ne retragem acuzatiile pentru anumiti candidati, dar nu a existat din pacate nici un caz, cand partidele politice au acceptat sa excluda candidatii compromisi.”

Nici institutiile statului nu sunt foarte cooperante cind e vorba de furnizarea de informatii despre candidati, care sunt fara indoiala de interes public, constata autorii proiectului, care noteaza ca atunci cind e vorba de persoane indezirabile, informatia este pusa la dispozitia presei fara ezitare.

Numele candidatilor considerati incompatibili cu functia de deputat au fost incluse in buletinul „Cunoaste-ti candidatul” editat intr-un tiraj de 100 de mii de exemplare, de doua ori mai mic decat in cazul celor publicate in campania pentru alegerile din 5 aprilie. Buletinele „Cunoaste-ti candidatul” urmeaza a fi distribuite in aceasta saptamana alegatorilor pe teritoriul RM prin intermediul unor echipe de voluntari, studenti si activisti de la ONG-urilor.

L-am intrebat pe Igor Botan, director executiv la Asociatia pentru Democratie Participativa, in ce masura campania de informare a ICPC a reusit sa incurajeze interesul alegatorului pentru integritatea morala a candidatilor.

Igor Botan: „In masura in care mass-media a reflectat aceste chestiuni, in masura in care au fost dezbateri publice pe marginea acestor „finding-uri” din aceste investigatii jurnalistice. Eu cred ca alegatorii ar fi interesati, dar parerea mea e ca mass-media din RM nu ofera alegatorilor posibilitatea de a lua cunostinta mai indeaproape cu candidatii, cu trecutul lor, cu modul in care isi declara averea si bunurile s.a.m.d. Din pacate acest lucru nu se profileaza deocamdata".

Initiativa Civica pentru un Parlament Curat a fost lansata la sfarsitul anului trecut de catre 7 ong-uri, care si-au propus in premiera pentru RM sa monitorizeze listele candidatilor la alegerile parlamentare din acest an astfel incat partidele sa se vada silite sa renunte la persoane considerate compromise. Aceste practici au fost testate in diverse state europene.
XS
SM
MD
LG