Linkuri accesibilitate

Şase obiecte explozive au fost neutralizate în Criuleni, Dubăsari şi Anenii-Noi numai pe parcursul unei zile de către geniştii Armatei Naţionale. Trei mine antitanc TM-62 au fost găsite de un cetăţean care se scălda în rîul Răut.

Ştirile astea despre găsirea proiectilelor şi minelor parvin într-atît de des, încît mulţi nici nu le mai bagă în seamă. În fiecare an geniştii Armatei Naţionale dezamorsează zeci de proiectile şi, probabil, lumea s-a obişnuit cu acest fapt implacabil, care nu mai pare ameninţător. Unde mai pui că de cele mai multe ori bombele sînt neutralizate înainte să explodeze.

Cred totuşi că găsirea şi dezamorsarea tuturor acestor bombe-mine-proiectile-grenade trebuie să devină o prioritate a autorităţilor. Păi, cîte decenii vrem să mai avem de-a face cu obuzele din anii ’40? Am impresia că în alte state, peste care tot a trecut tăvălugul războiului, oamenii şi-au propus să “culeagă” deja toate minele şi nu le mai dezamorsează anual cu zecile. Noi însă le recoltăm mereu.

Zic asta pentru că ori de cîte ori aud ştirile astea am senzaţia că păşesc pe bombe. Ele pot şi să nu explodeze, fireşte. Dar dacă vreuna explodează?
XS
SM
MD
LG