Linkuri accesibilitate

Experţii în comerţul cu loialitatea


Doua articole din presa cotidiana de astazi incearca sa argumenteze ca presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, n-ar avea de fapt protectia Moscovei. Ultima lui vizita in Rusia, sambata, cand a participat la o cursa de cai impreuna cu presedintele rus Dimitri Medvedev, nu ar fi fost decat o “miscare stangace”, o noua incercare de intretinere a aparentelor. In realitate, arata ziarul Evenimentul zilei, Voronin nu a avut o discutie separata cu Medvedev. Cat despre mult trambitatul imprumut de 500 de milioane de dolari, el a fost deja amanat pana dupa alegeri si nici n-ar urma sa fie acordat in bani ci in natura (materiale de contructii si alte bunuri). Evenimentul zilei ii citeaza in acest sens pe Oazu Nantoi, de la Institutul de Politici Publice din Chisinau, si pe Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor. Chifu precizeaza si care ar fi pretul cu care Voronin crede ca isi cumpara aparenta de sustinere a Moscovei: cedarea Moldova-Gaz către Gazprom, alături de trei centrale de termoficare, de la Chişinău şi Bălţi.

Sintetizand pozitii aparute in presa din Rusia, Ziua comenteaza de ce Moscova nu are incredere inVoronin: pentru ca intra in categoria liderilor experti in comertul cu loialitate. Ca si bielorusii si kirghizii, moldovenii mulg Rusia ca mai apoi sa o neglijeze. Liderul comunistilor de la Chisinau isi schimba acum pozitia si fata de Uniunea Europeana. Nu mai vorbeste de aderare, ci doar de modernizarea europeana a Moldovei. In acelasi timp, refuza cu indarjire sprijinul Romnaiei pe langa Uniunea Europeana – se mai arata in Ziua.

Ziarul Gardianul reproduce cuvintele lui Voronin despre Marian Lupu, fost numar doi in Partidul Comunistilor si considerat de multi drept viitorul favorit al alegerilor prezidentiale (sustinut chiar si de Moscova). Voronin a scapat din nou o remarca vulgara, iar cotidianul romanesc vede aici semnul unei galopante degradari de personalitate.

Romania libera scrie despre situatia de la ambasada Romaniei din Chisinau, care nu are nici ambasador si nici consul. Acesta din urma a fost nevoit sa demisioneze dupa ce a ajuns in presa cu imagini relatia sa adulterina cu o subordonata basarabeanca. Ambasada este insa in continuare asaltata zilnic de sute de cereri de viza. Combinatorii – cei care procura vize contra catorva sute de euro – continua sa actioneze la vedere, in fata institutiei statului roman.
XS
SM
MD
LG