Linkuri accesibilitate

Radu Mazăre: un primar socialist cu veleităţi naţional-socialiste


Socialistii romani considera ca purtarea uniformei hitleriste ar fi fost doar o gluma, dar potrivit legii autohtone referitoare la raspindirea, vinzarea sau confectionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, precum si detinerea in vederea raspindirii lor, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Radu Mazare, primarul celui mai important port romanesc la Marea Neagra, a purtat uniforma de general nazist la o prezentare de moda, defilind impreuna cu fiul sau imbracat ca un soldat al Wehrmacht-ului. Svastica de pe centura uniformei de general a nu a fost acoperita de primarul socialist, desi pe chipiu fusese mascata. Simpla prezentare publica a uniformei este insa considerata o jignire la adresa supravietuitorilor Holocaustului.

Primarului socialist nu i se pare ca a exagerat, dar Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului l-a reclamat astazi pe Radu Mazare pentru incalcarea Legii privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Organizatia neguvernamentala a trimis scrisori atit la procurorul general al Romaniei, cit si la seful de partid al primarului.

Csaba Asztalos, directorul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a explicat insa ca sunt sanse mici ca Mazare sa se aleaga cu cazier penal: „Din pacate, aceasta lege nu s-a aplicat niciodata in Romania. In nici un caz nu s-a dispus inceperea urmaririi penale. Criticile internationale sunt foarte dure pentru ca aceasta lege nu este aplicata“. Legea ii ofera in acelasi timp circumstante atenuante lui Radu Mazare, portul uniformelor militare naziste fiind permis „in interesul artei, stiintei, cercetarii ori educatiei“.

Totusi, parada modei de la Constanta nu poate fi privita ca o manifestare artistica, spune Csaba Asztalos: „Mazare nu este manechin, ci o persoana cu functie publica. Nu a fost vorba de o parada de costume militare, ci de iesirea unui primar“.

Radu Mazare a tratat intreg scandalul destul de usor: „La cite plingeri am eu, una in plus mai e o problema ?“ Primarul si-a explicat gestul spunind ca a fost impresionat de rigurozitatea armatei germane si ca s-a inspirat din filmul „Valkyrie“, in care actorul american Tom Cruise joaca rolul unui general nazist care „voia sa scape tara de un dictator nebun“.

Deocamdata socialistii romani nu au reactionat serios la defilarea primarului de Constanta, mai cu seama ca acesta nu se supune oricum disciplinei de partid, fiindca se bazeaza pe puterea sa locala. Primarul Radu Mazare s-a descurcat mereu in ultimii ani, iar la Constanta aproape toata presa este controlata de el. A adus dansatoare din America Latina pe bani publici pentru a-i inveseli petrecerea de ziua sa de nastere, a impus taxe pentru drumul care duce la Mamaia, o statiune, luxoasa de linga Constanta, aparitiile sale sint mereu arogante, si cu toate acestea Radu Mazare este la al treilea mandat de primar si viseaza peste cinci ani la unul de presedinte.
XS
SM
MD
LG