Linkuri accesibilitate

Reţinerea lui Dorin Chirtoacă la Băcioi "pentru tulburarea liniştii publice"


Dorin Chirtoaca în faţa comisariatului de poliţie Botanica
Dorin Chirtoaca în faţa comisariatului de poliţie Botanica

Acuzaţii cusute cu aţă albă: poliţia invocă art. 67 şi 357 din Codul de Contravenţii Administrative

Primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă a depus mărturii astăzi la poliţie, după reţinerea sa sâmbătă noaptea în timpul unei întâlniri cu alegătorii în suburbia capitalei. Primarul, degrevat din funcţie pe perioada campaniei electorale, a fost reţinut de poliţie pe motiv că întâlnirea cu alegătorii, la care liberalii au proiectat un film despre tulburările de pe 7 aprilie, a durat prea mult, trecînd de ora 22.

Vitalie Şalaru, preşedintele organizaţiei PL din comuna Băcioi şi organizatorul acţiunii electorale din 18 iulie, citat şi el să depună mărturie, nu a fost lăsat să intre în incinta Comisariatului de poliţie Botanica impreuna cu Dorin Chirtoacă. Primarul Chirtoacă spune că se aştepta să-i fie aplicată o amendă din moment ce este acuzat de tulburarea linştii publice, însă poliţiştii care l-au interogat, nu au întocmit nici măcar un proces-verbal de constatare a contravenţiei.

„În interior discuţia am purtat-o lângă renumitul obezianic, fiind filmaţi de o cameră a poliţiei. Poliţistul nu a avut măcar un scaun. L-am întrebat de ce suntem acuzaţi, ne-a spus că art. 67 şi 357 din Codul de Contravenţii Administrative, precum că am încălcat liniştea publică. Nu recunoaştem nici un fel de contravenţie comisă”.

Pavel Voicu, Comisarul sectorului Botanica a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc Partidului Liberal: "Am mers la Primăria comunei Băcioi pentru a afla dacă Partidul Liberal a avut sau nu autorizaţia să desfăşoare întâlnirea cu alegătorii până la miezul nopţii.

Tatiana Răducanu, responsabila de relaţiile cu publicul a primăriei ne-a declarat că PL-ul a a primit acordul pentru organizarea acţiunii doar până la orele 22:00: „Au făcut cunoştinţă cu rezoluţia primarului. Cererea este în 2 exemplare, unul rămâne la noi, înregistrat pentru evidenţă şi control, alta merge către Partidul Liberal, cu aceeaşi rezoluţie cu care ei au făcut cunoştinţă şi despre orarul desfăşurării şi acordul Primăriei vizavi de întrunirea lor”.

Pe de altă parte, organizatorul evenimentului, Vitalie Şalaru a declarat Europei Libere că a aflat despre rezoluţia Primăriei în ziua concertului, de la poliţistul de sector: „Nu am fost anunţat despre această modificare care a făcut-o primarul, în care nici nu scrie "până la ora 22:00", ci scrie pur şi simplu „pentru întruniri şi control, semnat data de 07.07.09 şi scris în cuvinte ora 22:00”, atât”.

În centrul comunei le-am întâlnit pe vecinele Lidia Bejenaru şi Ana Dodon. Femeile îmi spun că au fost sâmbătă la întâlnirea organizată de Partidul Liberal şi că au protestat în faţa primăriei atunci când aflaseră că primarul Chirtoacă a fost luat de poliţişti. „Nu a vorbit nimic de rău, nu a hulit pe nimeni. Nu a stat aşa de mult, încă lumea vroia să vorbească, nu a fost mult. Şi chiar dac-o fost, de ce mă rog să-l ieie poliţia. Ce-o făcut? O ucis pe cineva, o grăit brutal? O scârbit pe cineva, ce-o făcut?”

Mai mulţi oameni din sat mi-au spus că în cele din urmă presiunile împotriva Partidului Liberal s-ar putea de fapt să ajute această formaţiune să adune mai mulţi simpatizanţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG