Linkuri accesibilitate

În ciuda înfrîngerii suferite la legislative, liderul PS din Bulgaria nu îşi dă demisia

După cum se ştie, foştii comunişti bulgari au pierdut într-un mod catastrofal alegerile parlamentare. În astfel de situaţii demisia conducerii este un lucru de la sine înţeles. Aceasta regula de bază a democraţiei, se pare, nu este valabilă în cazul foştilor comunişti.

La ultima plenara a Consiliului naţional al partidului, în ciuda criticilor, Serghei Dmitrievici Stanişev a primit votul de încredere şi a lăsat problema demisiei pentru congres, ce va fi convocat şi organizat de actuala conducere. În acest mod el a căştigat o primă rundă, însă aceasta victorie va putea avea ca rezultat dispariţia partidului de pe scena politică.

Lupta între liderii loiali ex-premierului şi opoziţia interna a căpătat elemente dramatice. Pentru primă dată după 1989 o plenară a foştilor comunişti a durat mai mult de şapte ore. Stanişev şi-a pierdut surîsul caracteristic după prima alocuţiune critică. Niciunul din membri biroului executiv nu a luat cuvăntul.

În cuvîntarea sa ex-premierul a recunoscut numai 2 greşeli: că a acceptat propunerea preşedintelui Gheorghi Părvanov privind alegerea majoritară a 31 de locuri - din care candidaţii partidului nu au căştigat niciunul, şi că a încercat fără succes să impună dublarea la 8 procente a pragului de intrare în parlament.

Catastrofa electorală, a mai spus Stanişev, se datorează şi declaraţiilor nechibzuite ale liderilor partidului turc - partener la guvernare în ultimii 4 ani al socialiştilor.

Stanişev şi-a asigurat încă 3 luni în postul de lider al partidului aplicînd o procedură ce nu este prevăzută în statut - a cerut vot de încredere. El însă nu a supus votului plenarii demisiile depuse ale membrilor biroului executiv. Stanişev a declarat că nu se teme de alegeri la congresul ce va avea loc pe data de 18 octombrie. Mai tărziu însă a devenit cunoscut că în ordinea de zi a forumului nici nu este prevăzută alegerea unei noi conduceri.

Răspunsul ex-premierului la numeroasele cereri de a a-şi da demisia a fost: în situaţie de criză o astfel de decizie ar fi privită drept dezertare şi fugă de responsabilitate.

Fostul lider al partidului Alexandar Lilov a declarat că refuzul unui lider de a demisiona în urma unui eşec electoral reprezintă un brevet bulgăresc care de regulă a dus la fund formaţiunea respectivă.

Tatiana Donceva, unul din candidaţii la postul de preşedinte al partidului, a declarat că Stanişev se află în situaţia unui jucător de fotbal grav accidentat ce trebuie scos cît mai repede din teren.

Altă tema a plenarei a fost apărarea cadrelor partidului ce se află în posturi cheie în serviciile secrete şi în administraţia de stat. Plenara însă nu a analizat principalele cauze care au dus la pierderea alegerilor - corupţia şi eşecul politicii europene a guvernului
XS
SM
MD
LG