Linkuri accesibilitate

Agresivitatea noastră cea de toate zilele


Agresivitatea o trăsătură specifică a întregii societăți moldovenești

O ştire de-a dreptul curioasă e aceea că autorităţile raionului Drochia vor să deschidă un centru de reabilitare a agresorilor. Menirea instituţiei cu pricina e să-i facă pe agresori mai buni şi mai înţelegători. Pentru realizarea acestui proiect e nevoie de circa 2 milioane de lei.

Ideea nu e rea, atîta doar că frizează imposibilul, după părerea mea. Vorba e că agresivitatea a devenit, în anii lungi ai tranziţiei, un fel de trăsătură specifică a întregii societăţi moldoveneşti. Nu aţi avut niciodată impresia, în ultimii ani, că aici ostilitatea pluteşte în aer? Nu mă refer doar la campaniile electorale impregnate de discursuri agresive. Tranziţia interminabilă i-a făcut pe mulţi încrîncenaţi, agresivi, frustraţi, iritaţi, nervoşi. Eu unul întîlnesc mai mereu oameni a căror purtare e agresivă şi absurdă. Cunosc cîţiva oameni care nu-şi mai descreţesc frunţile. Sînt într-atît de mulţi, încît poţi face tipologii. Bunăoară, cine nu l-a întîlnit pe şoferul de maxi-taxi bădărănos? Dar cine n-a văzut vînzători, poliţişti, trecători, cerşetori, cinovnici, părinţi şi copii supăraţi şi ostili?

În spaţiul acesta omul necunoscut te poate bălăcări din te miri ce motive. Un fleac poate declanşa imediat agresivitatea verbală. În spaţiul acesta pretins mioritic trebuie să fii foarte vigilent pentru că şi indivizii aparent bonomi sînt măcinaţi deseori de frustrări în stare să-i facă furioşi cît ai zice peşte.

E limpede că în cazul în care ne-am propune să combatem serios agresivitatea din societate prin crearea unor centre de reabilitare, ne-ar trebui milioane de dolari şi ar trebui să invităm în centrele astea o parte măricică a populaţiei. Cu siguranţă, mulţi dintre cei agresivi vor refuza invitaţia. Şi chiar dacă nu ar face-o, aş avea dubii în ceea ce priveşte eficacitatea acestor centre.

Poate că mai oportun ar fi să investim nişte bani în învăţămînt şi să reducem sărăcia. Pentru că omul, de obicei, nu se naşte agresiv. Îl fac agresiv greutăţile vieţii şi absenţa educaţiei.
XS
SM
MD
LG