Linkuri accesibilitate

Votul indecișilor


Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru

Interviu cu Viorel Cibotaru, coordonator de programe IPP

Institutul de Politici Publice va prezenta astăzi rezultatele ultimului Barometru de opinie public. Datele acestuia vor deveni cunoscute abia pe parcursul zilei. Dintr-un sondaj anterior, însă, al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova, reieşea că Partidul Comuniştilor rămîne lider în clasamentul formaţiunilor politice cu şanse să intre în viitorul Parlament şi tot Partidul Comuniştilor ar fi avut de cîstigat cel mai mult de pe urma evenimentelor din 7 aprilie.
Totodată, într-un comentariu publicat la sfârşitul săptămânii trecute, editorialistul Petru Bogatu de la Jurnal de Chişinău afirma că opoziţia reunită ar avea şanse să întreacă la scor comuniştii în viitorul parlament. Cu referinţă la sondajul sociologilor şi demografilor, Petru Bogatu constată, citez: „dacă votarea ar avea loc mâine, PCRM ar întruni peste 29 la sută din sufragii, iar cele trei formaţiuni liberale, PL, PLDM şi AMN, ar cumula 34 la sută din voturi, cu 5 procente mai mult decât partidul de guvernământ. Dacă adăugăm la acest rezultat şi cele aproape 8 la sută ce ar reveni PD-lui cu Marian Lupu în fruntea listei, democraţii ar totaliza 41 la sută din sufragii.

Marea dilemă însă rămîn în continuare indecişii. Cu cine vor vota ei, cît de importanţi sunt în acest scrutin parlamentar. La aceste şi alte întrebări, îl vom ruga să ne răspundă acum pe Viorel Cibotaru, coordonator de programe la Institutul de Politici Publice
.

Elena Cioina: D-le Cibotaru, va si de aceasta data votul indecisilor de natura sa incline balanta in folosul uneia sau alteia dintre parti, asa cum s-a intamplat se pare pe 5 aprilie?

Viorel Cibotaru: Cred ca intr-un fel sau altul, desigur, votul indecisilor va adauga un suport tuturor partidelor, dar desigur ca structura indecisilor nu cred ca s-a modificat destul de mult in comparatie cu votul din 5 aprilie. Daca as putea face o remarca, rezultatele pe care le vom prezenta la ora 11 astazi in comparatie cu acele rezultate pe care le-ati anuntat difera substantial, cel putin la concluziile generale cine a beneficiat sau cine a avut de pierdut de pe urma evenimentelor din 7 aprilie. Dar si, totodata, configuratia generala, ma tem ca Barometrul va arata un pic alta proportie.

Valeriu Cater: D-le Cibotaru, despre certurile din breasla voatra, a sociologilor, probabil vom mai discuta cu alta ocazie, atunci cand vom avea la dispozitie si rezultatele Barometrului pe care l-ati realizat, dar pana atunci as vrea totusi sa va intreb de ce totusi numarul alegatorilor care se decid pe ultima suta de metri cu cine sa voteze ramane constant atat de mare? Nu fac ceva corect partidele moldovenesti ca sa-I convingă pe oameni cu ceva timp mai inainte de data alegerilor cu cine ar trebui sa voteze?

Viorel Cibotaru: Nu, eu cred ca este o stare de lucruri absolut normala, comparabila cu alte tari, atunci cand apropape 20 la suta din alegatori se determina pe ultima suta de metri, deci undeva cu o saptamana, cu trei zile sau chiar in jurul a opt procente se decid in ziua alegerilor. Cat n-ar parea de straniu si asta un pic ingrijoreaza, rezultatele Barometrului nu arata devieri prea mari. Din contra, exista o intentie de vot un pic mai inalta decat a fost la 5 aprilie, totodata numarul inndecisilor este un pic mai mic in viziunea mea, dar structura indecisilor, care de fapt multi dintre acestea nu vor veni la votare, caracterul indecisilor noi il studiem in baza unor studii calitative mai degraba decat cantitative. Si, de obicei, in cei indecisi intra cei care au votat cu un partid, de obicei cu partidul aflat la guvernare si, intr-un fel sau altul, sunt deceptionati si isi mai iau, sa zicem asa, un timp de gandire, de cautare – cu cine ar vota cu altcineva, decat cu partidul de guvernare.

Valeriu Cater: Vreti sa spuneti ca daca opozitia ar depune anumite eforturi ar putea lua aceste voturi de la comunisti?

Viorel Cibotaru: Nu cred. In situatia de astazi si daca facem anumite corelatii cu mai multe intrebari – vis-a-vis de increderea in personalitati, vis-à-vis de atitudinea fata de anumite evenimente, inclusiv si evenimentele din 7 aprilie, putem vorbi ca o parte din indecisi au plecat de la Partidul Comunistilor, dar pot sa se intoarca avand in vedere evenimentele de dinainte de alegeri, campania mediatica, de informare – o parte din indecisi poate sa nu se duca la nici un parid.

Elena Cioina: D-le Cibotaru, vreti sa ne sugerati ca voteaza in functie de persoana?

Viorel Cibotaru: Inclusiv. Mai ales surpriza acestor alegeri o poate constitui plecarea unor voturi dinspre Partidul Comunistilor la Partidul Democrat. Asa arata anumite corelatii, tendinta unei parti a celor care au votat cu comunistii e sa voteze asa o personalitate cum este, sa zicem, Marian Lupu in calitate de presedinte. In ceea ce priveste alte partide si daca facem o comparatie cu dinamicile inclusiv din campania precedenta, inclusiv de dupa alegeri si inclusiv din ultimile sondaje, putem vorbi despre faptul ca, in ceea ce priveste partidele de opozitie de acuma, intentia electoratului este foarte bine stabilita, trendurile sunt foarte clare; o problema exista azi privind cate voturi va primi Partidul Democrat si cate voturi va primi Partidul Comunistilor. Aici e marea enigma a indecisilor.

Valeriu Cater: Dar, d-le Cibotaru, s-a spus ca dupa evenimentele din 7 aprilie societatea moldoveneasca a fost foarte puternic polarizata. S-a transformat in ceva de genul “ai nostri” si “ai vostri” si deci intre acestia ar trebui sa fie mai putin oameni care nu stiu pe cine sa aleaga. Cu toate astea constatam ca numarul indecisilor ramane destul de mare. Ce se intampla de fapt?

Viorel Cibotaru: Nu e asa Valeriu. Cat n-ar parea de starniu, dar atitudinea fata de evenimentele din 7 aprilie s-a constituit undeva pana la jumatatea lui aprilie. Dupa aceasta practic nu s-a modificat. S-a studiat aceasta problema in mai multe sondaje. Noi am facut o dinamica, inclusiv si noi am formulat mai multe intrebari vis-à-vis de actiunile din 7 aprilie si constatam ca ele practic nu s-au mdificat foarte mult. Lumea asa cum a inteles evenimentele in aprilie, practic azi s-a transformat intr-un patern de intelegere si deci toate discutiile privind cine este vinovat eu nu cred ca au dat vreun rezultat.
XS
SM
MD
LG