Linkuri accesibilitate

Am descoperit cu multă satisfacţie, dar în acelaşi moment, cu o durere în suflet că la Nisa sunt mulţi moldoveni. Care la studii, mai mulţi la muncă grea, care se află aici legal, care locuiesc pe teritoriul francez ilegal.
Fiecare dintre noi caută o viaţă mai bună şi mai decentă şi uneori pentru aceasta se plăteşte scump. Mulţi dintre ce-i ce sunt aici acceptă să nu-şi vadă persoanele dragi cu anii, acceptă să nu calce în ţara natală, numai să poată oferi copiilor, apropiaţilor o viaţă fără lipsuri şi îndestulată, ca ce-i dragi să nu cunoască ce-i sărăcia şi mizeria.

Cum e să lucrezi printre străini? E foarte dificil. Foarte mulţi dintre moldoveni nu sunt trataţi ca persoane, ci ca nişte obiecte asupra cărora autohtonii par să creadă că au tot dreptul asupra lor. Iar în ceea ce priveşte salariu e şi aici descriminare. Trebuie să munceşti din greu, uneori fără zi de odihnă, ca să poţi căpăta ceva bani. Cu toate că avem specialişti buni, practic nimeni nu lucrează aici pe specialitate şi chiar dacă avem aşa cazuri ei nu sunt apreciaţi după merite. Dintre toţi moldovenii care-i ştiu aici, cunosc doar o singură persoană care lucrează pe specialitate şi am fost mirată mult cînd am aflat că lucrează medic, venind doar anul trecut să termine Universitatea de Medicină din Moldova. Îmi spusese că a fost un noroc al sorţii că a putut să reuşească la acest post.

E foarte dificil să te integrezi în societatea franceză, cu toate că se spune că francezii sunt buni la inimă. E nevoie de mult timp ca să te poţi integra în societatea dată care, după experienţa mea, nu este foarte deschisă pentru străini.
XS
SM
MD
LG