Linkuri accesibilitate

Percepţia libertăţii în Moldova


Chişinău, 6 aprilie 2009
Chişinău, 6 aprilie 2009

Cît de mult își doresc moldovenii libertatea și cum luptă pentru ea?

Organizaţia americană Freedom House care evaluează în rapoarte anuale starea libertăţii în lume spune că nivelul de libertate în Republica Moldova a scăzut în 2008, cu luni înaintea violenţelor post electorale de anul acesta. Chiar dacă se numeşte Libertatea în lume în 2009, studiul publicat nu acoperă evenimentele din acest an, dar confirmă o tendinţă negativă semnalată de Freedom House luna trecută într-un raport asemănător. Este o viziune aparte în ceea ce priveste conceptul de libertate. Exista libertatea de opinie, libertatea de a vota, libertatea cuvântului, libertatea economica... Despre felul cum e perceputa libertatea de catre moldoveni vorbim la acest sfarsit de saptamana.

Moldovenii trăiesc un paradox pe care nu par a-l sesiza. În vreme ce invocă tot mai des libertatea, devin tot mai puţin liberi. Constrîngeri nenumărate se nasc peste noapte pentru a apăra libertatea. Europa Libera a cautat sa afle cat de de mult isi doresc ei aceasta libertate si cum lupta pentru ea.

Se spune că la inceputul anilor '90 moldovenii au câstigat libertatea. Ce fel de libertate a fost aceea si cum a fost ea inteleasa si pretuita de la proclamarea Independentei incoace, l-am intrebat pe juristul Alexandru Arseni, care a fost deputat in primul parlament: „Comunismul a fost un mod de viață în care noțiunea de libertate nu exista decât împreună cu izolarea totală în raport cu lumea în care trăiai. Știu, pentru foarte mulți dintre oameni, libertatea este mult mai puțin importantă decât o casă (indiferent de condițiile în care locuiești), ceva care să-ți astâmpere foamea și o sursă sigură de venit (indiferent de cât și cum muncești pentru acel venit). Dealtfel, oamenii se obișnuiseră cu toate astea pentru ca nu puteau face comparație cu alte feluri de a trăi si asta a dus la apariția omului nou despre care tot vorbeau demnitarii vremii”.

Conferenţiara universitară Loretta Handrabura, reprezinta o alta generatie.

Zeci de mii de moldoveni au iesit in strada dupa alegerile din 5 aprilie sa lupte pentru libertate si pentru democratie in Republica Moldova. Printre acestea actorul si regizorul Mihai Fusu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG