Linkuri accesibilitate

Partidele politice - rebotezarea


“Lupul îşi schimbă părul, dar naravul ba”

Un partid politic care isi schimba numele nu face decat sa aplice o politica comerciala binecunoscuta: atunci cand un produs e compromis, din motive de calitate sau de performanta, atunci el trebuie rebotezat, pentru a-i face pe cumparatori sa creada ca achizitioneaza cu totul altceva. Asa s-a intamplat cu aproape toate partidele comuniste est-europene, dupa 1989, care au adoptat rapid eticheta socialista, sau social-democrata, refacandu-si virginitatea, cum se spune cu cinism in politiologia franceza.

Singura exceptie notabila este partidul comunist ceh, care si-a pastrat denumirea de “comunist”, in vreme ce celelalte descopereau virtutile economiei de piata si se declarau partide centriste. Nu trebuie insa crezut ca asemenea strategii semantice ar fi proprii Europei de est. De-a lungul aceleiasi perioade, in Italia si in Franta, majoritatea partidelor au trecut prin tot felul de rebotezari, unda de soc a caderii comunismului si a disparitiei lumii bipolare a razboiului rece atingand direct si occidentul.

In Italia, cele trei mari partide ale deceniilor de dupa al doilea razboi mondial, crestin-democratii, socialistii si comunistii, au disparut, s-au multiplicat prin sciziparitate si s-au reimperecheat sub nume noi, proces care a dus la bruierea frontierelor dintre stanga si dreapta. La fel in Franta, unde procesul s-a limit la remodificarea peisajului politic al dreptei, ajungandu-se la formatiuni politice confuze, cum ar fi UMP, sigla de la: Uniunea pentru o Miscare Populara, numita in gluma si Uniunea pentru o Majoritate Prezidentiala, un intreg program continut intr-un acronim. Partidul Comunist Francez si-a pastrat insa numele, insa in afara de formatiuni incapatanate, cum sunt partidele comuniste din Franta si din Cehia, valsul etichetelor s-a extins in ultimele doua decenii la majoritatea partidelor politice europene.

La toate astea se adauga apoi cazul partidelor care isi schimba numele pentru a scapa de anumite urmari legale, cum s-a intamplat in Belgia cu partidul extremist si ultranationalist flamand Vlaams Blok, Blocul Flamand, care ajunsese in pragul unei interdictii juridice din pricina mesajului sau rasist si purtator de ura, dar care s-a rebotezat rapid Vlaams Belang – Interesul Flamanzilor, reluand totul de la zero. Asa incat in politica, mai mult decat oriunde, se aplica dictonul “Lupul isi schimba parul, dar naravul ba”.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG