Linkuri accesibilitate

Achitarea lui Valeriu Pasat de către Curtea de Apel Chișinău


Cauza rachetelor Uragan se dovedește nefondată - Nu însă și pentru Procuratură care a anunțat că va ataca decizia

Unul din cele mai urmarite procese din Moldova a revenit in actualitate ieri, cand fostul ministru al apararii Valeriu Pasat a fost achitat de Curtea de Apel din Chisinau in cazul vanzarii avioanelor MIG si lansatoarelor de rachete Uragan. Procurorii pot inca face apel, si de altfel acesta este doar unul din dosarele in care este acuzat Pasat. Cand s-ar putea incheia cu totul lungul razboi al demnitarului autoexilat in Rusia cu justitia de acasa?

De 4 ani dureaza dosarul in care Valeriu Pasat e acuzat ca ar fi prejudiciat bugetul de stat in urma comercializarii in exterior a 21 de avioane de vinatoare MIG-29 si a unor sisteme de rachete de tip "Uragan". Avocatul lui Pasat, Janeta Hanganu nu e sigura nici astazi ca acest dosar s-a incheiat definitiv.
Janeta Hanganu: „S-a incheiat etapa de examinare a cauzei la nivelul Curtii de Apel Chisinau. Este curios pentru ca legea procesuala nu interzice Curtii de Apel sa remita cauza la reexaminare o singura data sau de doua ori. Prin urmare, teoretic, exista posibilitatea ca si acum Curtea Suprema de Justitie sa constate careva incalcari si sa dispuna o noua rejudecare, desi nu vad din punct de vedere juridic care ar fi acestea. Teoretic, eu sper ca CSJ sa pronunte o hotarare definitiva, eventual anul acesta, in decembrie sau poate la inceputul anului viitor, tinand cont de termenele pe care procurorul le are pentru a depune recursul si ulterior pentru examinarea cauzei.”

Procurorul Ruslan Toma, care se ocupa de caz, spune ca decizia Curtii de Apel prin care a fost achitat Valeriu Pasat va fi atacata la CSJ, insa nu precizeaza cand ar putea sa se intample acest lucru: „Cred ca in termeni rezonabili dupa cum e prevazut in procedura, dar ca sa va spun cat poate dura, nu cred ca sunt competent sa va raspund la o asa intrebare. Reiesind din termen, redactarea deciziei se face in termen de 10 zile. Dupa care doua luni se ataca... Nu pot sa va spun concret.”

Fostul ministru al apararii e cercetat si in alte doua dosare. In primul in acestea e invinuit de pregatirea unei pretinse lovituri de stat in 2005 si a asasinarii liderului PPCD Iurie Rosca. In cel de-al doilea dosar, Pasat e urmarit pentru introducerea pe teritoriul RM a doua pistoale pe care le-a primit cadou de la demnitari straini pe vremea cand facea parte din guvern. Apararea lui Pasat nu cunoaste cum se deruleaza urmarirea in cazul acestor doua dosare.

Janeta Hanganu: „Stiu ca Pasat a fost recunoscut in calitate de invinuit inca pe timpul in care se afla in detentie aici la Chisinau. Insa dupa ce in 2006 au fost efectuate perchezitii la domiciliul dumnealui, nu a urmat nici un fel de actiune penala. Nu a mai fost chemat la procuratura sa dea explicatii, nu au mai fost facute careva actiuni despre care dumnealui sa cunoasca. Nu excludem ca din moment ce va fi declarat nevinovat pe acest dosar, poate procuratura va decide sa dea start si lumina verde celorlalte doua. Chiar nu putem spune.”

L-am intrebat pe procurorul Igor Popa, la ce etapa se afla urmarirea penala a lui Pasat in cele doua dosare. Igor Popa: „Ambele sunt in faza urmaririi penale. Eu nu pot sa va spun despre un anumit termen, fiindca urmarirea penala nu poate fi planificata in dependenta de careva criterii. La moment se deruleaza urmarirea penala. Se aduna probe. Asta-i tot”.

Valeriu Pasat a fost arestat la 11 martie 2005 pe aeroportul Chisinau, iar in ianuarie 2006 a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru ca ar fi prejudiciat bugetul de stat. Ulterior, instanta a decis ca Pasat e nevinovat in cazul de comercializare a avioanelor de vanatoare MIG si i-a redus pedeapsa la 5 ani de detentie, pentru ca in iulie 2007 sa fie amnistiat in episodul de vanzare ilegala a rachetelor de tip “Uragan”. In aceeasi zi, Valeriu Pasat a parasit RM si a plecat in Federatia Rusa, unde se afla pana in prezent.
Previous Next

XS
SM
MD
LG