Linkuri accesibilitate

Principiile de morală publică sunt enunţate numai în cursul campaniei electorale

Presa centrala din Romania preia pe larg interviul acordat de presedintele Traian Basescu, la Praga, postului Radio Europa libera. Dar viata politica de la Bucuresti continua sa fie agitata de numele Monicai Iacob-Ridzi, care a demisionat cu putine zile in urma din postul de ministrul al tineretului si sportului. Demisia a fost punctul pus prea tarziu, considera presa, unui scandal cu multi bani publici cheltuiti aiurea pentru organizarea Zilei tineretului, si – se pare - nu fara legatura cu finantarea campaniei electorale a Elenei Basescu. Mircea Cartescu se intreaba astazi in Evenimentul zilei: “daca Monica Ridzi ar fi fost ministru din partea Partidului Social Democrat, scandalul ar fi fost la fel de mare? Fireste ca nu”. De ce un ministru democrat liberal a putut starni totusi o asemenea furtuna: pentru ca tinta este, ca intotdeauna, Traian Basescu, arata Cartarescu.

Scriind despre acelasi subiect, si tot in Evenimentul zilei, Rodica Culcer sustine ca altele sunt asteptarile de la PSD si, respectiv, de la PDL. In timp ce PSD-ul este de multa vreme perceput ca un “partid al pomenilor electorale si al clientelei”, democrat-liberalii s-au ridicat la umbra actualului presedinte al tarii, care si-a castigat functia promitand curatirea moravurilor politice din Romania. Problema, mai arata Culcer, este ca toate partidele au obiceiul sa enunte principii de morala publica numai in campanie, dupa care le “inchid in fiset” pana la alegerile urmatoare. PDL primeste o critica ursturatoare in acest comentariu pentru modul in care a tratat cazul Monica Iacob Ridzi: in loc sa o demita imediat, a facut scut in jurul ei. In loc sa impuna cu voce tare reguli drastice de integritate si transparenta pentru demnitari, afisand pe site-urile ministerelor toate cheltuielile publice, partidul a bajbait “surprins si iritat ca toate relele i se intampla numai lui”.

Nici declaratia recenta a presedintelui impotriva mogulilor de presa nu a prea facut buna impresie. Mai mult ziare repeta de doua zile ca seful statului trebuia sa se delimiteze de aranjamenmtele dintre politicieni si patronii de presa mai demult si in principiu, nu doar dupa ce fiica sa, Elena Basescu, a fost supusa unei campanii negative inaintea alegerilor europarlamentare.
XS
SM
MD
LG