Linkuri accesibilitate

Abateri de la principiile unui proces electoral competitiv


LADOM: autoritatile utilizeaza resursele administrative în favoarea unor concurenţi electorali

Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova semnaleaza carente pe care le defineste abateri de la principiile unui proces electoral competitiv. Expertii fac trimitere in special la cazuri de agresare a reprezentantilor concurentilor electorali, de intimidare a alegatorilor, presiuni exercitate asupra functionarilor locali sau implicarea minorilor in actiuni electorale.

La fel ca in campania precedenta, autoritatile publice centrale si locale utilizeaza resursele administrative in favoarea unor concurenti electorali, constata LADOM. Paul Strutzescu, presedintele Ligii, se arata deosebit de ingrijorat de modul in care sunt perfectate si verificate listele electorale: „Observatorii nostri au semnalat ca in listele prezentate CEC lipsesc fie numarul de serie a buletinelor de identitate, lipseste numarul buletinului de identitate, anul nasterii si alte date relevante care trebuie in mod obligatoriu incluse in modelul pe care l-a prezentat CEC. Asta nu tot timpul se face cu rea-vointa, dar din necunoastere, din incapacitatea fizica a secretarilor primariilor de a verifica fiecare alegator in parte, fie la domiciliu, fie prin intermediul altor surse de informare pe care le au la nivel local. De aici si calitatea proasta a listelor electorale.”

Raportul LADOM invoca mai multe exemple de incalcare a normelor electorale de catre PCRM, semnaland totodata si cazuri de discriminare a acestei formatiuni.

O alta organizatie care si-a asumat rolul de veghetor, intitulata Coalitia controlul civic 2009, constata ca partidele de opozitie sunt cele care deviaza de la normele unei campanii corecte. Presedintele Coalitiei, Alexandru Barbov spune ca in actuala campanie nu au fost depistate cazuri de folosire a resurselor administrative de catre functionatri publici in favoarea unor concurenti electorali.

Alexandru Barbov: „Masinile parlamentului sunt pe loc, pentru ca data trecuta practic fiecare deputat care a avut dreptul cu exceptia unei singure persoane, toti deputatii indiferent de apartenenta lor politica, isi foloseau masinile de serviciu pentru a se deplasa in regiunile tarii in scopuri electorale. Da, noi am auzit ca in cadrul unor intalniri se fac anumite cadouri, dar vreo dovada filmata din pacate noi n-am obtinut.”

Coalitia controlul civic 2009 constata in raport un caz de plasare inadecvata a afiselor electorale de catre PCRM.
XS
SM
MD
LG