Linkuri accesibilitate

Cine a ucis-o pe Natalia Estemirova ?


Natalya Estemirova
Natalya Estemirova

Activista pentru drepturile omului a dezvăluit numeroase abuzuri ale autorităților pro-ruse din Cecenia

Organizaţiile din întreaga lume care militează pentru respectarea drepturilor omului nu au nici un dubiu că asasinarea activistei Natalia Estemirova este legată direct de faptul că a investigat consecvent şi sistematic abuzurile comise în Cecenia atît de oficialităţile locale cît şi de reprezentanţii puterii centrale de la Moscova.
Aşa cum ea însăşi a recunoscut, Natalia Estemirova putea fi oricînd ţinta unui atac din cauza activităilor sale. Care a fost însă exact motivul pentru care a fost asasinată şi de ce acum? Un posibil răspuns de la corespondenta “Europei Libere”, Liz Fuller
.

După ce s-a alăturat în anul 2000 organizaţiei “Memorial” de la Moscova, Natalia Esterimova a muncit neîntrerupt pentru a denunţa torturile, răpirile şi execuţiile sumare practicate de armata şi de forţele de securitate ruseşti şi de omologii lor locali în Cecenia şi Inguşeţia, şi a oferit asistenţă juridică rudelor victimelor acestor abuzuri, pe care le-a sfătuit să-şi caute dreptatea în justiţie. Iar asta a pus-o în mod inevitabil în conflict cu conducerea pro-moscovită de la Groznîi, în special cu preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov.

La cîteva ore după asasinarea Nataliei Estemirova directorul organizaţiei “Memorial”, Oleg Orlov a declarat “Europei Libere” că preşedintele cecen a ameninţat-o acum doi ani, după ce ea a criticat un decret care interzicea femeilor din Cecenia să umble cu capul descoperit: “Ramzan Kadîrov era foarte nemulţumit de ce făcea Natalia Estemirova şi chiar a ameninţat-o într-o conversaţie particlară, spunîndu-i textual: “Da, mîinile mele sînt murdare de sînge şi nu mi-e ruşine de asta. Am ucis şi voi continua să ucid oameni răi”, iar declaraţia asta a fost urmată de insulte şi ameninţări la adresa Nataliei Estemirova”.

Printre crimele documentate de Natalia Estemirova anul acesta se află şi represaliile poliţiei cecene împotriva famiilor tinerilor care s-au alăturat rezistenţei nord-caucaziene. Casele a zeci de familii au fost incendiate. Cel mai recent caz dezvăluit de Estemirova s-a petrecut la 4 iulie, cînd a fost incendiată casa unei fete de 20 de ani ce tocmai se căsătorise cu un luptător din rezistenţă. Tragedia a început însă pe 2 iulie, cînd tînăra a fost rănită într-un schimb de focuri în urma căruia soţul ei a fost ucis. A fost dusă la spital şi se părea că îşi va reveni. Iar cinci iulie cadavrul fetei a fost adus părinţilor ei.

În ultimele săptămîni, Natalia Estemirova a dezvăluit o altă crimă a conducerii de la Groznîi: zeci de civili au fost răpiţi şi ucişi, fiind etichetaţi după aceea drept militanţi, pentru a servi ca dovadă a eficienţei unei operaţiuni lansate de Kadîrov acum două luni împotriva militanţilor din Cecenia şi Inguşeţia. Kadîrov a pretins că zeci de luptători au fost ucişi sau capturaţi în această operaţiune. Estemirova a făcut însă cunoscut că aceşti aşa-zişi “militanţi” erau de fapt civili.

Cum era de aşteptat, Kadîrov a condamnat asasinarea activistei, spunînd că autorii acestei “crime monstruoase” sînt o ameninţare mai mare decît teroriştii şi wahhabiţii la adresa societăţii cecene. Există însă cel puţin un amănunt care pare a arăta că în această crimă au fost implicate pînă la un punct şi agenţii de securitate cecene.

Cadavrul Nataliei Estemirova a fost găsit în Inguşeţia, în apropiere de autostrada care leagă oraşele Groznîi şi Nazran. Or, chiar înainte de restricţiile de circulaţie impuse odată cu declanşarea acum două luni a operaţiunii împotriva militanţilor, nici un vehicol nu putea trece graniţa administrativă dintre Cecenia şi Inguşeţia fără să fie percheziţionat – ceea ce înseamnă că ocupanţii maşinii în care se afla Estemirova erau agenţi de securitate sau aveau documente false.

Şi e foarte posibil ca peste săptămîni sau chiar zile, liderul cecen pro-moscovit de la Groznîi să anunţe că asasinii Nataliei Estemirova au fost prinşi şi executaţi. Şi e prea puţin probabil ca adevăraţii asasini ai activistei să fie aduşi vreodată în faţa justiţiei.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG