Linkuri accesibilitate

Interviu cu Constantin Cojocaru, primarul orașului Edineț

Acum cateva zile, CEC a reîntors unele dintre listele electorale întocmite de primăriile din republică, recepţionate în format electronic la 7 iulie, pe motiv că în urma examinării prealabile s-a depistat că mai multe dintre acestea conţineau erori. Astfel, CEC a returnat listele pentru rectificare şi în prezent autorităţile publice locale le mai examinează. Ce au reusit autoritatile din orasul Edinet, l-am intrebat pe edilul localitatii Constantin Cojocaru.

Constantin Cojocaru
: Acum, practic am exclus toate persoanele decedate. Toţi cei care au fost pe listele suplimentare, i-am introdus în cele de baza, pentru că au fost şi niste greşeli ale birourilor electorale, ca undeva 40 de procente din votanti figurau in listele de baza, dar din diferite motive i-au inclus si pe listele supliementare. Fie din neatentie, ca nu i-au observat, fie nu ştiu de ce...

Europa Liberă: Temerile unor partide din opozitie precum că alegerile anticipate din 29 iulie ar putea fi fraudate s-au spulberat odata cu reactualizarea acestor liste cu alegători ?

Constantin Cojocaru: Eu cred că nu. Pentru ca, în primul rînd noi chiar astazi am avut o întilnire cu membrii birourilor electorale din oraş. Noi avem 8 în aria primariei noastre. Si din componenta birourilor electorale 5 sint reprezentanti ai partidului comunistilor, cite unul numai din partea partidelor de opozitie, liberali, liberali democrati si AMN şi trei de la administraţia publică locală. Si acolo unde administraţia publica nu este de culoarea partidului de guvernamint mai merge... Dar noi ştim ca foarte multa administratie publica locala este tot din partea partudului de guvernamint si atunci 5 plus 3 de la administratia locala, ei sint (in comisiile electorale) 8. Deci asta nu face altceva decît ca intreaga comisie sa fie din nou a partidului de guvernamint, adica a comunistilor. O chestie (?!) pe care o practică la toate alegerile. Ei au toate listele persoanelor plecate peste hotare şi au listele lor de la vamă care nu sint in prezent in ţara. Acum cu listele acelea ce fac? Eu deja de la alegerile trecute le-am depistat si sint sigur că o sa le practice si acum. Mai ales ca de la litera a-c, de ex., se uita (pe liste) reprezentatul partidului comunistilor, care este prelucrat din timp de către PCRM şi ce fac ?! Vine persoana cu paşaport poate sa fie si votat intr-dinsul. Observatorul, fie si international el se uita ca e o persoana care are paşaport, dar observatorii nu verifica daca a mai votat o data sau nu... Ei (observatorii) nu au dreptul acesta sa-l verifice. Acum el, alegatorul merge la persoana din comisie, de exemplu, in paşaport este familia x, nu conteaza care, se duce si spune ca familia e plecata peste hotare; acum au facut niste stampile foarte mici sa aplice ca au votat şi s-a sesizat ca el tine pur si simplu în mină aceasta stampila, dar nici nu o pune pe buletin. Mimeaza numai ca pune stampila. La numar iese, merge voteaza, şi iata asa, expertii internationali n-au văzut încălcari, dar ele, neregulile se făceau în masa. Le faceau cei care erau in comisie de la partidul de guvernamint. Cu o şmecherie. Cu unul şi acelasi paşaport, putea sa fie şi votat, ei merg la 6 secţii de votare, votează, numarul iese şi experţilor internaţionali nici nu le trece prin gînd că el mai poate merge şi la o alta secţie de votare si ca cu, acelaşi buletin de identitate, merge la mai multe secţii de votare.

Europa Liberă
: Imi spuneaţi despre numărul mare de indecişi, inclusiv la Edineţ. Care segment al populaţiei din oraş e nehotărît? Tinerii, vărsnicii, ţăranii, intelectualii şi de ce credeti că este această indiferenţă?

Constantin Cojocaru: Electoratul nostru este împărţit pe principii foarte radicale acum. De stinga si de dreapta. Practic, în Republica Moldova nu există o forţă mai de centru care să încerce să unească spiritele acestea foarte aprinse. Din păcate, foarte mulţi sînt indecişi din rîndurile familiilor tinere, care nu au încredere nici în cei de dreapta şi nici in cei de stînga. O teamă persistă, pentru că daca nu mergi să lucrezi pentru partidul comuniştilor ai putea să fi dat afară, concediat. Sigur ca exista (aceasta teamă). In Republica Moldova numai adevăratii patrioţi nu se tem, dar oamenii obişnuiţi se tem de fiecare dată să nu-şi piardă locul de lucru.
XS
SM
MD
LG