Linkuri accesibilitate

MAE popularizează cazul Valeriu Boboc


Anatol Petrencu (MAE) prezintă broşura despre cazul Boboc
Anatol Petrencu (MAE) prezintă broşura despre cazul Boboc

Nici usturoi n-a mîncat, nici ...: Vladimir Voronin minimalizează rezultatul expertizei medico-legale independente

Mişcarea „Acţiunea Europeană”, retrasă din alegerile de pe 29 iulie în favoarea partidelor liberale cu şanse de intrare în Parlament, a difuzat la Chişinău câteva mii de broşuri despre Valeriu Boboc, tânărul decedat în arestul poliţiei după tulburările anticomuniste de pe 7 aprilie. De faţă la evenimentul de astăzi, corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu a întâlnit oameni care au aflat pentru prima dată din broşura „Acţiunii Europene” despre victimele represiunilor de după 7 aprilie.

Pe Vera Nichita de 60 de ani din satul Ustia, raionul Dubăsari, am întâlnit-o în Parcul din centrul capitalei, răsfoind broşura despre destinul lui Valeriu Boboc. Femeia a recunoscut că a auzit pentru prima dată că după 7 aprilie au fost victime. Ea zice că în provincie puţini cunosc adevărul despre evenimentele din aprilie, şi asta pentru că au accesul doar la o singură televiziune – Moldova 1: „De acolo televiziunea nu prea arată aşa ceva. E jale. Nici nu am auzit aşa ceva. Ne-am uitat şi am văzut că ceva aici nu-i bun. Dar cine-o făcut aşa ceva şi o putut să dea aceste lovituri? Nu ştiu. Într-o ţară civilizată să se întâmple aşa ceva? Straşnic”

Natalia Mâţu
Studenta Natalia Mâţu face parte din categoria persoanelor care se consideră informate, mai ales ca a urmărit îndeaproape evenimentele de după 7 aprilie: „Poate să se întâmple cu oricare om cum s-a întâmplat cu Valeriu. S-a dus din viaţă fără ca să vreie. Îmi pare foarte rău că un om foarte bun şi foarte tânăr şi-a lăsat în urmă o familie fără un tată care să-i crească”

O expertiză internaţională, asupra căreia au insistat părinţii lui Valeriu Boboc, a constatat că tânărul a fost omorât în bataie şi nu s-a intoxicat cu o substanţă necunoscută, aşa cum încerca iniţial să prezinte lucrurile Ministerul de Interne, dar şi cel al Sănătăţii scoţând în faţă versiunea unui medic legist. Ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Vladimir Voronin, a declarat că expertiza internaţională nicidecum nu inculpă poliţia, sugerând versiunea ca în mulţimea din faţa Parlamentului şi a Preşedinţiei erau înfiltrate persoane care ar fi dorit să provoace incidente.

„Eu nu am citit expertiza internaţională şi nu am auzit de aceste dovezi. Şi asta dacă şi aşa s-o dovedit nu înseamnă nimic. Pentru că în mulţimea care atacat preşedinţia şi parlamentul erau persoane foarte cointeresate ca ceva să se întâmple şi să se verse sânge foarte mult”, a afirmat liderul comuniştilor.

Andrei Păvăloi, unul dintre tinerii care au împărţit broşuri în stradă, spune că mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat dorinţa ca ziua de 7 aprilie să fie declarată zi de doliu naţional: „Chiar au venit cu propuneri de a numi o stradă în numele lui Valeriu Boboc, sau de a ridica o troiţă în cinstea lui sau ceva mai semnificativ în numele persoanelor care au decedat în timpul evenimentelor de la 7-8 aprilie”

Broşura întitulată „Povestea unui erou” despre viaţa lui Valeriu Boboc, conţine fotografii din albumul de familie şi descrierea celor mai importante evenimente din viaţa lui. Pe ultima filă a broşurii, tatăl lui Valeriu, Victor Boboc promite că face tot ce îi stă în puteri ca acei care se fac vinovaţi de moartea fiului său, să fie traşi la răspundere.
XS
SM
MD
LG