Linkuri accesibilitate

Leon Panetta și un program CIA controversat


Leon Panetta
Leon Panetta

Eliminarea liderilor organizației teroriste Al Quaida în dezbatere

Administratia Obama sustine ca noul director CIA, Leon Panetta ar fi anulat un program in care agenti erau pregatiti sa ucida lideri Al Qaida. Ce informatii au mai aparut cu privire la acel program?

Aparent programul mai fusese anulat o data, de catre fostul director CIA, George Tenet. Apoi insa, Porter Goss, care l-a inlocuit pe Tenet in 2005 a dat din nou unda verde programului—conform unor surse din cadrul agentiei. Cind Michael Hayden i-a urmat lui Goss, in 2006 –proiectul era din nou pe cale sa fie abandonat din cauza unor dificultati de planificare si operationale.

Leon Panetta a aflat despre program in iunie si a doua zi a convocat o reuniune de urgenta a comisiilor pentru informatii ale Camerei Reprezentantilor si Senatului, la care a spus ca fostul vice-presedinte Dick Cheney ar fi cerut CIA-ului sa nu informeze Congresul cu privire la programul respectiv. Planul nu a fost practic abandonat niciodata pentru ca Agentia de Informatii dorea sa aiba capabilitatile respective in arsenal.

O alta oficialitate a declarat ca, in timp, alternative eficace la crearea de echipe care sa asasineze lideri Al Qaida au fost actiuni coordonate cu servicii straine si rachete de lupta, lansate din avioane fara pilot. Presedintele George W. Bush a autorizat uciderea liderilor Al Qaida in 2001.

Surse din Congres au aratat ca CIA-ul a cheltuit circa un milion de dolari pentru pregatirea echipelor respective, in interval de opt ani. Comisia pentru Informatii a Camerei ar putea declansa o investigatie cu privire la faptul ca administratia Bush nu a informat Congresul, asa cum ar fi trebuit cu privire la program. Au fost solicitate, inca din iunie, informatii lamuritoare de la CIA.

Leon Panetta a declansat de asemenea o investigatie interna, in cadrul agentiei. O persoana oficiala din comisie a spus ca ceea ce incearca membrii in Congres se afle este cit s-a cheltuit pentru program, in ce faza de pregatire s-a ajuns si daca vreo persoana oficiala a efectuat vreo deplasare, legata de planificarea si punerea in aplicare a actiunii. Se anticipeaza ca presedintele comisiei de specialitate din Camera Reprezentantilor, democratul Silvestre Reyes ar putea decide saptamina aceasta daca declanseaza sau nu investigatia.

XS
SM
MD
LG