Linkuri accesibilitate

Statele Unite condamnă vizita lui Dmitri Medvedev la Tsinvali


Ian Kelly, purtător de cuvînt la Departamentul de Stat
Ian Kelly, purtător de cuvînt la Departamentul de Stat

Departamentul de Stat cere Rusiei să-şi respecte angajamentele asumate prin armistiţiul din august 2008

Statele Unite şi-au confirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei, la scurt timp după ce preşedintele Rusiei, Dmitrii Medvedev a vizitat Osetia de Sud, stârnind indignarea guvernului de la Tbilisi. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor nite, Ian Kelly a spus că vizita lui Dmitrii Medvedev într-o regiune separatistă georgiană nu este pe placul administraţiei Obama.

„Vizita (lui Medvedev) în sine subliniază diferenţele fundamentale (între poziţiile rusă şi americană) pe această temă”, a spus Kelly, amintind că preşedintele Obama a reiterat sprjinul „neclintit” al Statelor Unite pentru integritatea teritorială a Georgiei.

„Cerem în continuare Rusiei – a mai spus purtătorul de cuvânt american – să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, să sprijine stabilitatea regională, să participe la negocierile sub egida ONU şi să-şi îndeplinească angajamentele asumate prin armistiţiul de la 12 august 2008”.

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat au fost făcute ieri, în aceeaşi zi în care un distrugător purtător de rachete ale armatei americane a ancorat în portul georgian Batumi, aproape de regiunea separatistă Abhazia, în pregătirea unor exerciţii militare mixte, americano-georgiene.

Cu o zi înainte, luni, preşedintele rus Dmitrii Medvedev fusese primit ca un erou în cealaltă regiune separatistă georgiană, Osetia de Sud. Medvedev a promis mai multe ajutoare financiare şi militare regimului de la Tsinvali, care şi-a declarat independenţa de Georgia după invadarea acelei ţări de către trupele ruseşti, în august anul trecut.

Din Osetia de Sud, Medvedev a mers în apropiatul port rusesc la Marea Neagră Sochi, unde a anunţat ceea ce anumit un succes al armatei ţării sale. Preşedintele rus a spus că de pe un submarin rusesc a fost lansată o rachetă strategică, iar aceasta „a lovit ţinta”. În aceeaşi declaraţie, Medvedev le-a spus marinarilor ruşi că guvernul de la Tbilisi poartă „răspunderea directă” pentru războiul de vara trecută din Osetia de Sud şi a prezis că „poporul georgian va condamna dur, într-o bună zi” regimul Saakaşvili.

Cel vizat direct, preşedintele Georgiei a condamnat de îndată vizita omologului său rus în Osetia de Sud, spunînd că Medvedev s-a „strecurat” pe teritoriul Georgiei ca un răufăcător. În ciuda acestei retorice aprinse, tot Saakaşvili a dat de înţeles recent că ameninţarea unui nou război cu Moscova s-a redus. Planurile agresive ale Rusiei au dat greş, a spus liderul georgian, adăugînd că războiul pe care l-ar fi pregătit Moscova „nu se va întâmpla”, din cauza a ceea ce Saakaşvili a numit „noile realităţi geopolitice”.

Oficialii georgieni spun că „noile realităţi” ar fi apărut graţie vizitei preşedintelui Barack Obama la Moscova şi a anunţatei vizite la Tbilisi a vicepreşedintelui Joe Biden. Un analist occidental care lucrează la un institut din Tbilisi, Lawrence Sheets, ne-a declarat că vizita lui Obama la Moscova a sporit într-adevăr optimismul georgienilor. Sheets spune că preşedintele Obama a transmis cu siguranţă ruşilor un mesaj în privinţa Georgiei, şi a fost probabil un mesaj „foarte robust”, pentru că dintr-o dată liderii de la Tbilisi sunt siguri că vara aceasta nu va fi niciun război cu Federaţia Rusă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG