Linkuri accesibilitate

Linia fierbinte CEC: pentru consultări - Dar contestaţiile?


Un proiect finanţat de UE şi realizat de Programul ONU pentru dezvoltare

Se inmultesc apelurile la linia fierbinte a Comisiei Electorale Centrale 0 800 33300. Saptamana trecuta au apelat in jur de 100 de persoane, iar in primele trei zile ale saptamanii curente numarul acestora a ajuns la aproape 300. Cei mai multi intreaba despre verificarea listelor electorale, cum poate fi obtinut certificatul de vot sau cum pot vota cetatenii RM aflati peste hotare. La linia fierbinte cetatenii nu pot insa semnala fraude, face contestatii sau plangeri.

Secretarul CEC, Iurie Ciocan ne spune de ce: “Pentru asta exista aparatul CEC si birourile electorale deja constituite si consiliile electorale de circumscriptie unde pot fi depuse contestatii in conformitate cu Codul electoral. Linia fierbinte are o cu totul alta destinatie, este o linie consultativa asupra procedurii electorale. Depunerea unei contestatii necesita si prezentarea probelor si este obligatorie o adresare in scris.”

Parerile cu privire la destinatia liniei fierbinti sunt impartite intre membrii CEC. Vasile Gafton, membru al Comisiei: “Normal e ca sensul liniei fierbinti e de a receptiona semnale despre fraude. Ma rog, majoritatea a hotarat ca linia fierbinte sa fie mai mult pentru consultari. Cred ca in ultima saptamana o sa revenim la problema si linia fiebinte sa lucreze mai mult, chiar si in ziua votarii referitor la fraude. Noi nu putem monitoriza aproape 2 mii de sectii de votare permanent. Dar e foarte important ca in acest lucru sa se antreneze si concurentii electorali si alegatorii insisi. “

L-am intrebat pe Arcadie Barbarosie, directorul Institutului de Politici Publice daca ar fi o necesitate semnalarea fraudelor la linia fierbinte a CEC. Arcadie Barbarosie: “ Pentru asta CEC trebuie sa aiba si anumite capacitati umane si tehnice, or eu nu stiu daca ele exista acolo. Nu poti pune chiar tot pe seama CEC-ului. Faptul ca nu s-au gandit din timp?! Poate ar trebui sa existe intr-adevar din timp, dar acuma nu mai stiu.. Cred ca trebuie sa existe un proiect separat fie CEC, fie societatea civila in care un asemenea mecanism de informare si prevenire timpurie a fraudelor ar fi implementat.”

Linia fierbinte va fi deschisa pentru consultarea alegatorilor inca o saptamana, daca CEC nu va hotari altfel in una din urmatoarele sedinte. Linia fierbinte e finantata de UE si realizata de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.
XS
SM
MD
LG