Linkuri accesibilitate

Monica Macovei - succesoarea Mariannei Mikko în comisia UE - R. Moldova


Monica Macovei
Monica Macovei

Numirea eurodeputatei române ar putea fi de bun augur pentru Bruxelles şi Chişinău

Monica Macovei este probabil cea mai potrivita persoana pentru a conduce Comisia UE - R. Moldova. Fara sa se fi ocupat vreodata de relatii diplomatice, de legaturile Romaniei cu Republica Moldova sau de problemele care exista dincolo de Prut, Monica Macovei are toate datele pentru a aduce in centrul atentiei aceasta tara mica, aflata la marginea Uniunii Europene.

Fost ministru roman al justitiei intre 2004-2006, perioada premergatoare aderarii, Monica Macovei este cea care a demarat reforma justitiei in Romania. Datorita Monicai Macovei Romania a pus pe picioare instrumente anticoruptie apreciate la Bruxelles si tot datorita ei functioneaza astazi cu destul succes o procuratura special destinata politicienilor si functionarilor publici. Directia Nationala Anticoruptie este de fapt opera lasata de Monica Macovei Romaniei. Aici procurori tineri instrumenteaza dosare complicate in care sint implicati fosti premieri, ministrii, deputati, senatori, primari.

Monica Macovei are 50 de ani, este absolventa de drept, a fost procuroare pina in 1997, dupa care a devenit avocat pentru drepturile omului. In perioada in care a fost ministru al Justitiei, Monica Macovei nu s-a asociat cu nici un partid, iar politicienii au urit-o fara deosebire de culoare din cauza modificarilor pe care le-a facut la Legea declararii averilor si intereselor, dar mai cu seama fiindca a fost arhitecta Agentiei Nationale de Integritate, o institutie menita sa verifice averile inaltilor functionari publici, inclusiv ale deputatilor si senatorilor. Aceasta Agentie a fost creeata la cererea Uniunii Europene, dar atit parlamentul cit si guvernul s-au opus cit au putut proiectului facut de Monica Macovei, incit pina la urma Agentia a ramas fara prea mult putere.

Monica Macovei este nu doar foarte ambitioasa, ci si extrem de voluntara, astfel incit atunci cind isi asuma o sarcina o duce pina la capat indiferent de obstacolele care se ivesc. De aceea numirea Monicai Macovei in fruntea comisiei de cooperare Uniunea Europeana-Moldova ar putea fi de bun augur atit pentru Bruxelles cit si pentru Chisinau. Preocuparile ei pentru drepturile omului si pentru libertatile democratice ar putea fi suparatoare pentru politicienii de la Chisinau, dar dorinta ei de a duce lucrurile la bun sfirsit ar putea in acelasi timp sa produca schimbari calitative in viata publica a Republicii Moldova
XS
SM
MD
LG