Linkuri accesibilitate

„Românizația” - spaima indusă de comuniști


Agentia de presa „Omega” a difuzat o stire in care sustine ca sute de primarii din Moldova au primit, de la inceputul acestei luni, scrisori din Romania, care ar indeamna la lichidarea statului moldovenesc si la unire cu Romania. Potrivit agentiei, scrisoarea ar fi semnata de „Sindicatul Liber European al cetatenilor din Romania si Moldova” si ar indemna la unire „pentru ca teritoriile Moldovei istorice sa se reuneasca iarasi intr-o Romanie moderna care este deja a saptelea stat ca marime si importanta in Europa civilizata si prospera”. „Omega” mai scrie ca, potrivit surselor din cadrul Asociatiei Primarilor din Republica Moldova, majoritatea primariilor din Moldova ar fi primit scrisori de acest gen. Corespondenta EL Elena Moldoveanu a cautat sa afle ce stiu, de fapt, alegatorii despre aceste practici electorale.

După ce am colindat în ultima vreme mai multe localităţi din Moldova, am remarcat că unii interlocutori aveau temeri ca nu cumva după anticipate să se producă unirea Moldovei cu România.

Una dintre sperietori ar fi, în opinia Galinei Rotaru secretara primăriei de Capaclia, o scrisoare expediată de la un sindicat român către autorităţi locale din raionul Cantemir: „un domn de la sindicatul liber al României a remis scrisori către primăriile Baimaclia, Porumbeşti şi încă o primărie din raion. În scrisori scrie că ar trebui unire cu România. Acolo nu este despre votare de partid dar din situaţia creată în Moldova ar fi convenabilă unirea cu România. Lumea are frică. Nu vrea unire cu România.”

Cărți în limba română la Vasilievca, în stînga Nistrului
Mai mulţi oameni spun că după alegerile trecute micul ecran le-ar fi insuflat frica de partidele ce ar dori Romania Mare: „Televiziunile NIT şi Prime ne arată în Comrat ce s-a întîmplat pe 7 aprilie. Toate partidele vor unirea cu România, în afară de comunişti. Comuniştii special au organizat, spală minţile în fiecare zi la televiziune şi tot ne sparie cu românii. În satul nostru numai NIT, iar acolo e promovat un singur partid, - cel al comuniştilor, care ne dă de înţeles că dacă votăm partidele liberale atunci vom rămîne fără şcoli ruseşti, că ei vor unirea cu România. Sunt vorbe goale, pentru că şi în România există şcoli ruseşti dar nimeni nu le închide. Nu vrem unirea cu România, nici cu Rusia.”



La Sarata Galbenă
Unii alegatori zic că ar fi citit şi în platformele electorale despre intenţia unor viitori deputaţi de a vota unirea cu România: „Oamenii noştri învăţaţi sunt moldoveni, dar se consideră români. Unde se duce naţia noastră moldovenească? Nu-i românizaţia la comunişti şi la Partidul Femeilor. Suntem un popor, suntem un neam, dar trăim în state diferite.”



În replică o doamnă:”Suntem săraci, la ce trebuim noi la români? Îţi ajunge cu românii aceştea! Ne-ai scos pe toţi din minţi! Noi îţi spunem “Zdrastvui”, iar tu ne răspunzi “Bună ziua”. De parcă ţie nu ţi se întoarce limba să zici “Zdrastvui”. Aproape în toate platformele e unirea cu România. Iată deaceea şi toată prostia asta la noi. Ca un peşte ne zbatem: noi pe cine să-l credem? Eu nu am închipuire pe cine!?”

Am răsfoit programele concurenţilor electorali în anticipate, dar nu am găsit între priorităţile unirea cu România, în schimb pe mai multe panouri electorale din localităţile de sud ale Moldovei am remarcat o declaraţie a Partidului Comunist care avertiza alegătorii că dacă vor vota opoziţia liberală, atunci va fi pusă în pericol statalitatea şi independenţa RM.
XS
SM
MD
LG