Linkuri accesibilitate

Strategia vastă de compromitere a opoziţiei şi României


Ziarele bucureştene despre viaţa politică preelectorală din Moldova

Cazul consulului roman de la Chisinau, demisionarul Ion Nuica, e prezentat astazi in ziarele centrale ca un segment dintr-o strategie mai vasta de compromitere a oficialilor romani. In Ziua, titlul suna limpede: “Serviciile speciale moldovenesti i-au bagat in pat consulului fata potrivita si l-au filmat cu camera ascunsa”. Este citat specialistul in contrainformatii Ion Rogojan, care crede ca cineva nu si-a facut treaba in privinta pregatirii contrainformative a diplomatului roman. Acesta trebuia pus in garda ca se pregatesc provocari de un anumit fel si instruit cum le poate evita – se mai arata in Ziua.

In Adevarul, Ion M. Ionita inclina insa sa lase vina pe umerii Ministerului roman de externe, care nu si-ar selecta foarte bine diplomatii. Un alt consul la Chisinau, a fost rechemat nu demult in urma acuzatiilor de coruptie.

Un comentariu semnat de Calin Hera in Evenimentul zilei porneste de la o premisa mai generala: la Chisinau e pe cale sa se produca o schimbare. Ies la iveala lucruri incredibile, cum ar fi pretul mult trambitatul imprumut rusesc de 500 de milioane de dolari. In schimbul sumei, Moldova trebuie sa cumpere la suprapret o companie ruseasca de telefonie mobila, falimentara. “Viata politica din Moldova scartaie din toate incheieturile” – mai arata Hera, povestind cum sunt ajutate sa se manance unele pe altele partidele de opozitie. O marturie directa incheie articolul: prin casele in care intra voluntarii Partidului Democrat Liberal din Moldova (si se pare ca e vorba de zeci de mii), oamenii afla cu uimire despre abuzurile puterii comuniste. “Luati aminte si rugati-va pentru Basarabia”, indeamna jurnalistul de la Evenimentul zilei.

Si Ziua se refera la climatul politic din Moldova. Sunt amintite oprirea la granita a unui jurnalist roman de la Agerpres si scrisorile primite, aparent din Romania, de mai multi primari moldoveni. In primul caz, motivul invocat de autoritatile de granita a fost ca nu detine certificat ca nu este bolnav de SIDA. Povestea scrisorilor e mai complicata. Ele ar indemna la lichidarea statului moldovenesc si la unirea cu Romania, fiind semnate Sindicatul Liber European al cetatenilor din Romania si Moldova. Ziua citeaza mai multe reactii indignate ale unor edili locali din Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG