Linkuri accesibilitate

Cetățeanul fuge de la decizie, n-o fost educat să-și ia decizia singur


Drochia
Drochia

Interviu cu primarul Grigore Melnic, de la Drochia

Listele electorale sunt imperfecte. Cel puţin aşa arată datele la o săptămână de la lansarea serviciului online de verificare a listelor cu alegatori. Potrivit Primăriei, peste 12 mii de vizitatori ai site-ului www.chisinau.md s-au arătat interesaţi să vadă dacă au fost incluşi în liste. In municipiul Chisinau sunt 627.889 persoane cu drept de vot...

Ce a reusit sa faca pana azi administratia locala de la Drochia?, l-am intrebat pe edilul localitatii Grigore Melnic
.

Grigore Melnic: Ce-am făcut ? I-am luat pe cei care erau in listele suplimentare şi i-am introdus în listele de bază - cred ca liste adaugatoare
nu vor mai fi. Poate doar unu, doi oameni sa mai fie de introdus pe aceste liste... stiti care e problema? Aceşti oameni, care de mult s-au dus in Rusia, ei nu sint scoşi din evidenţe. Eu, juridic nu am dreptul sa il scot din listă. El a plecat in Rusia, legal, eu ştiu ca el este acolo, s-a suit în tren şi a plecat, dar eu nu pot să il scot de la evidenţă. Eu il las în listă. Sint multi plecati, foarte multi. Nici nu mai poţi număra migraţia asta, pentru că unii pleacă, altii vin. E cu flux şi reflux. Citeva mii sint plecati si de la Drochia.

Europa Liberă: Cîteva mii din cîţi locuitori ai orasului ?

Grigore Melnic
: 20 de mii. Sţiti unde este neregula? Eu am sa va spun care este problema. Este o nelegiure făcută. Fiindcă dacă în comisie sint 8 membri, 5 sînt de la partidul comuniştilor si cite unul de la celelalte partidele. E clar că daca sint mai multi de la partidul de guvernamant, in aceste comisii electorale, ei ar putea să facă nişte fraude. Eu nu exclud. Daca vreun membru din comisie va fi tras la raspundere şi ceilalţi să cunoasca acest lucru, atunci ceilalţi nu ar sări să mai facă fraude, dar aşa, la noi numai se discută. Pe cand penalitati, ioc! Aţi întîlnit vreun caz cînd cineva a fost pus la dubă pentru fraudă sau că a fost cel putin amendat ?!

EL: Domnule Melnic, dar cetăţeanul de la Drochia este motivat să participe la aceste alegeri anticipate ? Putem vorbi despre o prezenţă impunătoare a votantilor?

Grigore Melnic: Sigur că vor fi mai puţini. Populaţia e cam indiferentă. 80 de ani, oamenii au fost deprinşi să le dea cineva, să gîndească cineva pentru ei, şi dacă a ajuns acum un momemnt cînd trebuie să decidă ei singuri, ei fug de la luarea unei decizii... N-au fost educaţi sa ia decizii de unii singuri. Eu sint cetăţean şi cum decid eu, aşa este, nu trebuie să vină cineva să decidă pentru mine. Iată aici este problema. Dar daca la noi Teleradio-Moldova ar fi fost transparentă, atunci cetăţeanul ar fi fost informat şi eu sînt sigur că ar fi venit mult mai multi la votare. Dar asa cetateanul este total dezinformat. Prostit, pot să spun, aşa, mai popular să zic... Omul cînd e prostit, atunci lasă miinile in jos şi nu mai vrea nimic . iata de unde si numarul mare de oameni indecisi in ajun de aceste anticipate.

EL: Sa inteleg, domnule primar ca lipsa informatiei, joaca festa....
Grigore Melnic: Comuniştii au făcut o imagine foarte proastă tuturor liderilor de partid din opozitie. Prin televiziunile lor..

EL: Si atunci cetăţeanului ii vine mai greu sa deosebeasca adevărul de minciună?

Grigore Melnic
: Nu ştie el cum să deosebească. Daca ar fi organele judiciare corecte si nu s-ar lasa influentate politic. Dar asa dacă este un dosar, îl cîştiga nu cel care are dreptate. Dar are castig de cauza acel care are bani. Cunoasteti proverbul: "Peştele, de la cap se strica ". Noi trebuie să tăiem capul (peştelui). Iată unde trebuie de luptat cu corupţia.

EL: Ce aşteaptă lumea de la aceste alegeri parlamentare? Noul legislativ ce ar trebui să facă?

Grigore Melnic: La noi imi pare că şi parlamentul comunist şi parlamentele celălalte care au fost mai inainte, dupa alegerile anterioare, au făcut legi, dar iată că mecanismul de execuţie nu lucreaza. Daca ar lucra acest mecanism, am avea castig... dar aşa iata-ne pe doi-trei-patru ani o lege, după 7 ani se schimbă aceasta lege si mecanismul functionarii ei ne deruteaza. Am vrea ca pe viitor sa fie implementat mecanismul unei sau altei legi, ca sa fie functional, adica să lucreze... daca vor ciştiga democraţii eu cred că, într-o astfel de eventualitate, s-ar putea schimba şi atutudinea faţă de administraţia publica locală. Eu sint de acord să răspund la toate şi chiar penal daca n-am respectat legea , dar să nu mî încurce nimeni in activitatea mea de primar. Să mi se dea voie să lucrez conform legislaţiei in vigoare, pe cand la noi e cu totul altfel.

EL: Bine, dar in Republica Moldova există legea privind administraţia publică locală.

Grigore Melnic: Parcă am avea aceasta autonomie, sau nu ştiu cum sa-i spun, dar, vedeţi, cu dispoziţiile astea de sus ne ucid şi cu finanţele avem atatea probleme. Acum ne-au văduvit de milioane de lei. Ne-au văduvit. Iata, Drochia este văduvită de vreo 2 milioane şi jumătate. Păi eu făceam cu banii aştia cîteva străzi asfaltate... dar aşa, am deconectat si lumina pe perioada asta în oraş fiindcă trebuie să facem economie. Astazi eu la primarie nu-s primar! Eu sint un simplu executor. Cum să-i lămuresc pe oameni ca posibilitatile mele sunt limitate si nu pot onora promisiunile electorale?! Eu imi doresc foarte mult sa imbunatatesc nivelul vietii oamenilor de la Drochia, eu vreau, dar ele, autorităţile centrale nu-mi permit. acest lucru. Iată unde-i toată problema!
XS
SM
MD
LG