Linkuri accesibilitate

„Tinerii care isi fac studiile in Romania ar trebui să demonstreze un activism politic mai pronunțat”


Lucia Beiu
Lucia Beiu

Interviu cu Lucia Beiu

Lucia Beiu: Ce pot sa spun despre activismul politic al celor ce detin cetatenia Republicii Moldova si locuiesc in Romania? Mai degraba as cataloga-o drept pasivitate la nivel cetatenesc de a-si exercita drepturile electorale. Eu locuiesc in Romania de zece ani. In acest timp am participat la trei scrutine electorale. Din observatiile mele jurnalistice, in Romania la fiecare scrutin nu s-au prezentat mai mult decat trei-patru mii de votanti. Desi in Romania s-au stabilit cu traiul si activeaza zeci de mii de cetateni ai Republicii Moldova. Se presupune ca unul dintre motive ar fi ca exista o singura sectie de votare. Eu cred ca mai degraba persista o indiferenta. Din momentul in care multi oameni au plecat departe de Republica Moldova, multora nu le mai pasa de soarta acestui stat.

Europa Liberă: Si ar avea o justificare aceasta nepasare, chiar poti sa fii o persoana indiferenta la ceea ce se intampla la bastina? Sau poate ca lumea nu mai da crezare politicienilor?

Lucia Beiu: Ar trebui, in primul rand, sa fie mai active aici, in dreapta Prutului, partidele politice sau reprezentantii acestora. Dar si tinerii care isi fac studiile in Romania ar trebui sa demonstreze un activism politic mai pronuntat, sa imprumute din experienta tinerilor romani de aici. Dupa mine, ar trebui sa constientizeze fiecare cetatean plecat peste hotarele Moldovei ca ne-am lasat acolo parinti, rude, prieteni si de votul nostru depinde soarta celor ramasi acasa.

Europa Liberă: Pentru ca aceste alegeri sunt organizate in toiul verii, tocmai cand o parte dintre studentii din Republica Moldova care invata in Romania sunt plecati in vacanta s-ar putea inregistra o prezenta si mai redusa la urnele de vot.

Lucia Beiu: Comparativ cu 5 aprile s-ar putea atesta o prezenta mult mai joasa. Si apoi, 29 iulie mai nimereste la mijlcul saptamanii, intr-o zi de miercuri si cei care sunt la munca vor fi impiedicati sa-si exercite dreptul la vot. Iar studentii, asa precum spuneati, sunt in vacanta. Dar foarte multi se afla la mare distanta de ambasada Moldovei la Bucuresti. Din cate imi amintesc din mai multe orase, gratie administratiei publice locale, a fost oferit transport doritorilor de a ajunge la sectia de votare din Bucuresti. Nu stiu cum va fi de aceasta data, la 29 iulie.

Europa Liberă: Voi care v-ati stabilit in imediata vecinatate a Republicii Moldova ce asteptati de la aceste alegeri parlamentare?

Lucia Beiu: Desigur, ne dorim o soarta mai buna a Moldovei, o politica externa mai bine conturata, integrare europeana. Caci noi daca locuim in Romania, stat membru al Uniunii Europene sesizam diferenta dintre traiul de aici si ce se intampla acasa. Integrarea Republicii Moldova in UE ar fi unica varianta pe care s-o urmeze si Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG