Linkuri accesibilitate

Ziceam, într-o tabletă anterioară, că lacurile din Chişinău şi din alte zone ale ţării nu mai sînt ce au fost altădată. Acum ele sînt murdare, adevărate focare de infecţie. Cu toate acestea, mulţi cetăţeni plonjează în apa tulbure-dubioasă mînaţi de caniculă, de dorinţa arzătoare de a se răcori. Ei ignoră cu seninătate avertismentele medicilor pentru că nu prea au alternative. Pe timp de criză, marea e inaccesibilă pentru multă lume. În consecinţă, lacul din parcul “La Izvor” suplineşte Marea Neagră, iar dermatologii vor avea în curînd, probabil, mulţi clienţi.

Şi mai rău e că în apele murdare ale acestor lacuri se îneacă anul acesta prea mulţi oameni. Numai în iulie s-au înecat 9 oameni. Şase dintre cei înghiţiţi de apele lacurilor sînt copii.

La mijloc nu e numai lipsa alternativei, ci şi proverbiala neglijenţă autohtonă. Oamenii se scaldă pe timp de noapte, în stare de ebrietate, îşi lasă fără supraveghere pe plaje odraslele. Consecinţele nefaste ale acestei atitudini nu s-au lăsat mult timp aşteptate. Cîteva zeci de oameni au murit numai în 2009.

Dacă am înţeles eu bine, autorităţile şi medicii vor să înceapă o campanie de responsabilizare a populaţiei. Nişte grupuri vor cutreiera plajele şi-i vor avertiza pe cetăţenii care se odihnesc asupra pericolelor posibile.

Ce să zic? E o intenţie bună, necesară. Dar efectul ei poate fi nul în acest spaţiu ciudat-miraculos. Sînt pericole de care autorităţile şi medicii te pot feri şi sînt altele de care numai tu însuţi te poţi proteja. Scăldatul extrem, ca şi fumatul care ucide, ţine de pericolele pe care numai vigilenţa şi voinţa individului le pot înlătura.
XS
SM
MD
LG